Λαδένια η παραδοσιακή πίτα του κυκλαδίτικου νησιού ή λαδόπιτα, που είναι η ελληνική παραλλαγή της ιταλικής πίτσας. Είναι μια πολύ εύκολη παραδοσιακή συνταγή για πίτα και μάλιστα κατάλληλη και για την vegan διατροφή. Γίνεται με λίγα απλά υλικά και θυμίζει μια πίτσα με χοντρό ζυμάρι. Συνταγή παραδοσιακή που δημιουργήθηκε από τις επιρροές που δέχτηκε η Κίμωλος από τους Ενετούς κατακτητές και βασίστηκε στα λιγοστά προϊόντα που παρήγαγε το Kυκλαδονήσι. Μπορεί να φαίνεται απλή η νοστιμιά της όμως θα σας εντυπωσιάσει.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
• 750 γραμ. αλεύρι σκληρό (ή για όλες τις χρήσεις)
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 φακελάκι μαγιά στιγμής (ή ένα κύβο φρ. μαγιάς 25 γραµ.)
• 2 πρέζες ζάχαρη
• 1 κ.γλ. αλάτι
• νερό χλιαρό όσο σηκώσει (περίπου 1½ -2 φλ.)
Για τη γέμιση
• 3 μέτριες ντομάτες ώριμες και σφιχτές
• 3 μέτρια ξερά άνυδρα κρεμμύδια
• 1 κ.γ. ρίγανη ή θρούμπι
• αλάτι
Προαιρετικά για τη γέμιση
• 2 χρωματιστές πιπεριές
• 1/4 φλ. ελαιόλαδο
• λίγες ψιλοκομμένες ελιές
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την παραδοσιακή λαδένια Κιμώλου, κοσκινίζουμε πρώτα το σκληρό αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη. Πασπαλίζουμε με την ξερή μαγιά και τη ζάχαρη (η ζάχαρη βοηθάει στη γρήγορη ενεργοποίηση της μαγιάς). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε – ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά, με τα δάχτυλα. Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη, εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Βάζουμε μέσα τη ζύμη με τις ενώσεις προς τα κάτω να ακουμπούν στο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή καθαρό πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 45΄ έως 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης. Κόβουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά τους, τις ψιλοκόβουμε σε καρέ. Κόβουμε τα κρεμμύδια και αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις πιπεριές σε καρέ.
Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου. Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Όπως απλώνουμε τη ζύμη πίτσας.
Ραντίζουμε με λίγο λάδι όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Πάνω στην ζύμη βάζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, και προαιρετικά τις πιπεριές και τις ελιές. Αν χρησιμοποιήσετε πελτέ και όχι φρέσκια ντομάτα, αλείψτε τον με το κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της λαδένιας. Συνεχίστε κανονικά με το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο κλπ.
Πασπαλίζουμε με θρούμπι ή ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε τη λαδένια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου, για 40′ περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Η λαδένια Κιμώλου έχει χοντρή ζύμη σαν ψωμιού, όποτε χρειάζεται παραπάνω ψήσιμο από μια κλασική πίτσα με λεπτό ζυμάρι.