ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 2 κ. σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
• 3/4 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
• 1/2 φλ. γεμιστό μάραθο σε φέτες
• 1/4 φλ. ψιλοκομμένο σέλινο
• 1 κ. γλ. αλάτι
• 1/2 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• 1/2 κ. γλ. κόκκινο πιπέρι
• 250 γρ καθαρισμένα καλαμάρια
• 1/2 κ. σ. τομάτας
• 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
• 1 φλ. ξηρό λευκό κρασί
• 1/2 φλ. ντομάτα κονκασέ
• 2 φύλλα δάφνη
• 4 κ. σ. βούτυρο αλατισμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
• 3 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
• 1 μπαγκέτα ψωμί, κομμένη σε φέτες και φρυγανισμένο
• 250 γρ μύδια κατεψυγμένα ή φρέσκα
• 250 γρ γαρίδες, ξεφλουδισμένες και αποφλοιωμένες
• 500 γρ φιλέτο λευκού ψαριού, όπως το μυλοκόπι ή ο μπακαλιάρος, κομμένα σε τεμάχια 2,5 εκατ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μέση θερμότητα. Προσθέστε το κρεμμύδι, το μάραθο, το σέλινο, το αλάτι (1/2 κουταλάκι του γλυκού) και το 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν, 6 έως 8 λεπτά. Προσθέστε το κόκκινο πιπέρι. Συνεχίστε να μαγειρεύετε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το σκόρδο να είναι χρυσό και αρωματικό, 1 έως 2 λεπτά περισσότερο.
Μειώστε τη θερμοκρασία σε μέτρια χαμηλή και προσθέστε το ψιλοκομμένο καλαμάρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, έως ότου το καλαμάρι είναι τρυφερό και οι χυμοί που απελευθερώνονται να έχουν μειωθεί, 15 με 20 λεπτά. Προσθέστε την πάστα ντομάτας και την ρίγανη και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, 1 λεπτό.
Προσθέστε το κρασί, και 500 γρ νερό, αυξήστε τη θερμότητα σε μεσαίου ύψους, και μαγειρέψτε μέχρι το υγρό να μειωθεί κατά το ήμισυ, 5 έως 7 λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες με το χυμό τους, τα φύλλα δάφνης, σιγοβράστε για 30 λεπτά και προσθέστε τα μύδια, καλύψτε και μαγειρέψτε για 3 λεπτά. Ανακατέψτε τις γαρίδες και τα μύδια. Τοποθετήστε τα ψάρια πάνω από το στιφάδο, καλύψτε και σιγοβράστε μέχρι να ανοίξουν τα οστρακοειδή και τα ψάρια και οι γαρίδες να είναι αδιαφανή, περίπου 5 λεπτά περισσότερο. Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό.
Καλή όρεξη!
Από την Γκέλυ Καλουτά