Μπήκε στο μενού της ελληνικής κουζίνας στα τέλη του 15ου αι. και αμέσως καθιερώθηκε ως εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου. Μπορεί η Σαρακοστή να είναι η πιο αυστηρή νηστεία η ημέρα όμως του Ευαγγελισμού είναι μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους. Επειδή λοιπόν το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας επικράτησε ο παστός μπακαλιάρος, που ήταν εύκολος να βρεθεί και στα πιο μικρά μπακάλικα αλλά ταυτόχρονα και η πιο φθηνή λύση.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας παρουσιάζει φανταστικές κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα, πεντανόστιµες και τραγανές. Διαλέξτε παχιά φιλέτα παστού μπακαλιάρου και ξαλμυρίστε τα σωστά. Μπορείτε να τις κάνετε και νηστίσιμες χωρίς αυγά. Ο συνδυασμός µε τη σκορδαλιά είναι απλά τέλειος!

ΥΛΙΚΑ

Για τις κροκέτες μπακαλιάρου

• 500 γραµ. ξαλµυρισµένο και καθαρισμένο μπακαλιάρο

• 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα

• 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

• 1 αυγό

• 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

• 1 κουτάκι (330 ml) μπύρα

• 250 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του

• μπόλικο φρέσκο πιπέρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά

• 6-7 πατάτες

• 4-5 σκελίδες σκόρδο

• 1/2 λεμόνι (χυμός)

• 3 κ.σ. κόκκινο ξίδι

• 1½ φλ. (στο 1½ φλ. υπολογίστε μισή ποσότητα από το κάθε λάδι) ελαιόλαδο και σπορέλαιο

• αλάτι

• 1 αυγό (βιολογικό)

• παντζάρια σαλάτα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τις τηγανητές κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα

Για να φτιάξουμε τις κροκέτες μπακαλιάρου, πρώτα μαδάμε με τα δάχτυλα τον ξαλµυρισµένο και καθαρισμένο μπακαλιάρο σε ίνες. Τον βάζουμε σε µπολ. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά, να αναδειχθεί ο χυλός. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για 20΄, να ενωθούν οι γεύσεις.

Βρέχουμε ένα κουτάλι σε νερό και παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα. Τις ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε για 2΄ από κάθε πλευρά τις κροκέτες μπακαλιάρου, μέχρι να ροδίσουν. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν. Σερβίρουμε µε σκορδαλιά και παντζάρια σαλάτα. Σε περίοδο νηστείας μπορούμε να τις φτιάξουμε και χωρίς αυγό.

Για τη σκορδαλιά

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ. Τις βράζουμε για περίπου 20΄, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ µε τους κόφτες ή στο μπλέντερ. Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές. Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το λεμόνι και το ξίδι. Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αυγό (συνεχίζοντας το χτύπημα). Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr