Το κροκ μεσιέ είναι ένα πιάτο νόστιμο και ιδανικό για το καλύτερο brunch. Οι Γάλλοι μάλιστα λατρεύουν τον «τραγανό κύριο» και τον σερβίρουν όχι μόνο στα καφέ τους αλλά και στο σπίτι τους.

ΥΛΙΚΑ

• 8 φέτες ψωμί του τοστ

• 8 φέτες ζαμπόν

• 1 ½ φλ. τριμμένη γραβιέρα

• λίγο πιπέρι

• λίγο βούτυρο για το ψωμί

Για την κρέμα

• 300 γραμ. γάλα

• 50 γραμ. βούτυρο

• 60 γραμ. αλεύρι

• 4 κουταλιές γραβιέρα

• πρέζα μοσχοκάρυδο

• αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα

Πρώτα φτιάχνουμε την κρέμα για το κροκ μεσιέ. Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά με σύρμα, για να ψηθεί για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα λίγο-λίγο σταδιακά, ανακατεύοντας με το σύρμα να γίνει πυκνή και λεία η κρέμα. Αλατίζουμε, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο  και τη γραβιέρα και την αφήνουμε στην άκρη.

Για το croque monsieur

Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα. Βάζουμε 4 φέτες ψωμί του τοστ σε ταψί, αλείφουμε με λίγο βούτυρο και βάζουμε 2 φέτες ζαμπόν σε κάθε ψωμί. Βάζουμε λεπτή στρώση από την κρέμα πάνω στο ζαμπόν και πασπαλίζουμε λίγη γραβιέρα. Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες. Αλείφουμε λίγο βούτυρο στην επιφάνεια και ψήνουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε το κροκ μεσιέ για περίπου 10 λεπτά για να λιώσουν τα τυριά και να κάνει κρούστα.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr