ΥΛΙΚΑ
• 1 πακέτο φύλλο Bηρυτού
• σπορέλαιο για τηγάνισμα
• 150 γραμ. ψίχα φιστίκι Αιγίνης ωμή
• 50 γραμ. σουσάμι
• 1 κ.σ. ζάχαρη
• κανέλα για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι
• 2 φλ. ζάχαρη
• 2 φλ. νερό
• 2 γεμάτες κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
• 1/2 λεμόνι ζουμερό το χυμό και τη φλούδα
• 1 ξύλο κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα εύκολα, τραγανά κουρκουμπίνια καβουρδίζουμε πρώτα το σουσάμι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει. Αλέθουμε το κρύο καβουρδισμένο σουσάμι, τη ζάχαρη και την ψίχα φιστίκι. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Για το σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά (χωρίς να ανακατεύουμε ) όλα μαζί για 4-5′ σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το σιρόπι.
Ανοίγουμε το αέρινο πολύ λεπτό φύλλο Βηρυτού. Θα χρειαστούμε μια μακριά πολύ λεπτή βέργα ή βελόνα πλεξίματος. Βάζουμε ένα φύλλο στον πάγκο.
Γυρίζουμε τη στενή πλευρά κατά 10 εκ. πάνω στο φύλλο Τοποθετούμε τη βέργα κατά μήκος της στενής πλευράς. Τυλίγουμε σφιχτά το φύλλο σε ρολάκι. Βρέχουμε ελαφρά την άκρη ώστε να κολλήσει και να μην ανοίξει το λεπτό και μακρύ ρολό. Αφαιρούμε την βέργα και πατάμε ελαφρά με την παλάμη ώστε να κολλήσουν οι άκρες.
Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και χωρίς βέργα (απλά τυλίγουμε) αλλά αν την έχετε, η βέργα βοηθάει στο να πάρουν τα ρολάκια ωραίο ομοιόμορφο σχήμα. Όμοια φτιάχνουμε όλα τα φύλλα σε λεπτά μακριά ρολά.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε εναλλάξ διαγώνια ώστε να σχηματίζονται τρίγωνα φύλλου που κάτω και πάνω ενώνονται και στα πλαγιά είναι ανοιχτά κομμένα διαγώνια. Πιάνουμε κάθε τρίγωνο από το κέντρο και τα τινάζουμε ώστε να ανοίξουν οι άκρες και να ξεχωρίσουν οι στρώσεις του φύλλου στις γωνίες.
Μετά από πολλές δοκιμές, αποφάσισα να πάω κόντρα στο καθιερωμένο σχήμα από τα κουρκουμπίνια. Το κλασικό κυλινδρικό ρολάκι, το μετέτρεψα σε τρίγωνο γιατί ανακάλυψα ότι έτσι γίνονται πιο τραγανά, ψήνονται πιο σωστά μέχρι μέσα και ρουφούν το σιρόπι τους χωρίς να μαλακώσουν ποτέ.
Ζεσταίνουμε λάδι για τηγάνισμα σε βαθιά κατσαρόλα. Θα τηγανίσουμε σε μέτρια φωτιά για να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα και να αποφύγουμε να βγουν σκούρα. Βάζουμε λίγα-λίγα τα γλύκα στο ζεστό λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα στραγγίζοντας τα πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Όπως είναι καυτά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από το σιρόπι και τα βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Τέλος, κάθε στρώση από τα γλυκά που βάζουμε στην πιατέλα την πασπαλίζουμε με το αλεσμένο σουσάμι – φιστίκι και στο τέλος πασπαλίζουμε λίγη κανέλα. Βγαίνουν πάνω από 60 κομμάτια.
Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr