ΥΛΙΚΑ

• 3 χωριάτικα φύλλα ολικής άλεσης (ή 6 φύλλα κρούστας)

• 1 κιλό πατάτες

• 1 κιλό κολοκυθάκια τρυφερά της εποχής (χωρίς πολλούς σπόρους)

• 8 κολοκυθοανθούς

• 2-3 μεγάλα καρότα

• 1 ματσάκι τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια

• 3 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο

• 3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

• 500 γραμ. ξινομυζήθρα

• 500 γραμ. ανθότυρο φρέσκο

• 3/4 φλ. αλεύρι ολικής ή πίτουρο βρώμης

• 3/4 φλ. ελαιόλαδο

• 1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό

• 2 μεγάλα αυγά

Για την επιφάνεια της πίτας

• λίγο ελαιόλαδο

• μπόλικο σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κολοκυθόπιτα με κολοκυθοανθούς, θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μεγάλο μακρόστενο ταψί 40 εκ.

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες, στο χέρι ή σε μαντολίνο. Τις βάζουμε σε μπολ.

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε τις άκρες τους και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε μπολ.

Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα καρότα σε χοντρό τρίφτη. Τα βάζουμε σε μπολ.

Καθαρίζουμε τους κολοκυθοανθούς από τους στήμονες. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια.

Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε όλα τα φύλλα ακτινωτά, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα, με λίγο ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να καλύπτει το φύλλο τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση.

Στρώνουμε τις μισές πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Στρώνουμε τα μισά κολοκύθια και τα μισά καρότα, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Στρώνουμε τη μισή ξινομυζήθρα και το μισό ανθότυρο. Πασπαλίζουμε τα μυρωδικά και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Επαναλαμβάνουμε μια φορά, τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά, όπως πριν: πατάτα, αλεύρι, κολοκύθι και καρότο, αλεύρι, τυριά.

Σε μπολ, χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα αυγά, το γιαούρτι, το υπόλοιπο αλεύρι και τα υπόλοιπα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε το χυλό. Περιχύνουμε την κολοκυθόπιτα.

Μπήγουμε στην επιφάνεια τους κολοκυθοανθούς. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κολοκυθόπιτα. Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα για περίπου 1 ώρα και 15′.

Τη μισή ώρα, ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σκεπασμένη. Μετά, ξεσκεπάζουμε να ροδίσει η επιφάνεια.

Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 170ο C στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από τη βάση του ταψιού. Συνολικό ψήσιμο περίπου στη 1 ώρα.

Σερβίρουμε την κολοκυθόπιτα ζεστή, ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr