ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

• 1½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (200 γραμ.)

• 1 πρέζα αλάτι

• 9 κ.σ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε καρεδάκια (135 γραμ.)

• 4-5 κ.σ. παγωμένο νερό

• Προαιρετικά διάφορα μυρωδικά

Για τη γέµιση

• 200 γραμ. μπέικον ψιλοκομμένο

• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (και τα πράσινα φύλλα τους)

• 150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη

• 250 γραμ. κρέμα γάλακτος

• 4 μεγάλα αυγά

• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

• αλάτι

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

• 1 κ.σ. κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιµάζουµε την εύκολη ζύμη στον κάδο του µίξερ µε τους κόφτες. Τοποθετούµε στον κάδο το αλεύρι κοσκινισµένο, το αλάτι και το βούτυρο. Χρησιµοποιούµε τη διακοπτόµενη λειτουργία του µίξερ για λίγα δευτερόλεπτα, µέχρι τα υλικά να µοιάζουν σαν βρεγµένη άµµος. Προσθέτουµε το κρύο νερό, µε διακοπτόµενη λειτουργία του µίξερ και όχι με συνεχές χτύπηµα. Μόλις αρχίσει να οµογενοποιείται το µείγµα, το βγάζουµε σε αλευρωµένη επιφάνεια και το πλάθουμε µε τα χέρια σε µπάλα. Προσοχή, δεν ζυµώνουµε πολύ γιατί το αλεύρι θα απορροφήσει πολύ βούτυρο και θα γίνει σκληρή και τραχιά η ζύµη όταν ψηθεί.

Την τυλίγουµε µε µεµβράνη και την αφήνουµε στο ψυγείο τουλάχιστον για 45΄. Παγωµένη όπως είναι η ζύµη, την ανοίγουµε σε φύλλο µε χοντρό πλάστη είτε ανάµεσα σε δύο λαδόκολλες είτε σε ελαφρώς αλευρωµένη επιφάνεια. Το πάχος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3-4 χιλιοστά και πρέπει όταν τη στρώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα 26 εκ. να καλύπτει και τα τοιχώµατα και να εξέχει λίγο.

Με τη βοήθεια του πλάστη ανασηκώνουµε τη ζύµη και τη στρώνουµε στην ταρτιέρα. Την καθίζουµε σωστά στις γωνίες και φροντίζουµε να έχει αρκετή ζύµη στα τοιχώµατα.

Με την ανάποδη του µαχαιριού αφαιρούµε τα περισσεύµατα. Τρυπάµε καλά το φύλλο της τάρτας και την αφήνουµε στο ψυγείο για 20΄. Όσο πιο παγωµένη είναι η ζύµη όταν µπει στο φούρνο τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο όταν ψηθεί. Κόβουµε ένα κοµµάτι λαδόκολλα και το τσαλακώνουµε σε µπάλα. Το ανοίγουµε και το καθίζουµε πάνω στην τάρτα.

Γεµίζουµε µέχρι το χείλος της τάρτας µε βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.). Ψήνουµε την τάρτα σε καλά προθερµασµένο φούρνο στους 180°C για 20΄. Αφαιρούµε τη λαδόκολλα µε τα βαρίδια. Ψήνουµε ξανά την τάρτα για 10΄-15΄, να ροδίσει καλά.

Την αφήνουµε να κρυώσει καλά.

Για τη γέµιση της κις λορέν

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε µέτρια φωτιά ψήνουµε για 2-3 λεπτά το ψιλοκομμένο µπέικον (δεν προσθέτετε λιπαρή ουσία). Τοποθετούμε το µπέικον στην ψηµένη τάρτα.

Βάζουµε τα αυγά σε ένα µπολ, προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια, τη γραβιέρα, την κρέμα γάλακτος light, το µοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουµε. Τα χτυπάµε µε το σύρµα να αναµειχθούν καλά.

Τοποθετούµε την τάρτα στη μεγάλη σχάρα του φούρνου και µε προσοχή ρίχνουµε λίγο λίγο το υγρό µείγµα. Βάζουµε εδώ κι εκεί τα κρύα κοµµάτια βουτύρου. Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, µέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να πήξει η κρέµα.

Αφήνουµε την κις λορέν να κρυώσει για 15-20 λεπτά και την κόβουµε.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr