ΥΛΙΚΑ

  •     150 γραμ.βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  •     400 γραμ. φύλλο κανταΐφι
  •     400 γραμ. μυζήθρα γλυκιά (ή ένα ανάλατο τυρί π.χ. ανθότυρο φρέσκο ή τυρί κρέμα ή μοτσαρέλα τριμμένη)
  •     λίγα φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
  •     βύσσινο γλυκό για το σερβίρισμα αλλά και παγωτό καϊμάκι για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

  •     350 γραμ. ζάχαρη
  •     250 γραμ. νερό
  •     1 ξύλο κανέλα
  •     φλούδα λεμονιού
  •     1/2 μικρο λεμόνι (χυμός)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το πολίτικο κιουνεφέ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα και το αφρατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να χωρίσουν οι ίνες του. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι γύρω στα 28 εκατ. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.

Το κανταΐφι κιουνεφέ θέλει ανάλατο τυρί. Για πιο μαστιχωτό αποτέλεσμα βάλτε μοτσαρέλα ή μίξη από τα παραπάνω τυριά.

Απλώνουμε το μισό κανταΐφι σε στρώση, στο ταψί. Πατάμε ελαφρά ώστε να γίνει επίπεδη η στρώση κανταΐφι. Περιχύνουμε με λίγο από το βούτυρο. Βάζουμε το τυρί της αρεσκείας μας (τριμμένο ή λιωμένο) σε μια στρώση πάνω στο κανταΐφι. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο αφράτο κανταΐφι και πιέζουμε να γίνει συμπαγές και με επίπεδη επιφάνεια. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και όταν πάρει βράση το αφήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Όπως βγάζουμε καυτό το κανταΐφι κιουνεφέ από το φούρνο, το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι, σιγά-σιγά. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης, το κόβουμε σε κομμάτια, το περιχύνουμε με γλυκό βύσσινο.