ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη αμυγδάλου
• 400 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
• 400 γραμ. ζάχαρη
• 50 γραμ. αμυγδαλόψυχα αλεσμένη
• 20 γραμ. μπέικιν πάουντερ
• 1 βανίλια
• 250 γραμ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
• 1 μεγάλο αυγό
• 1/2 κ.γλ. αλάτι
• 1 κομμάτι λαδόκολλα
Για τη γέμιση
• 250 γραμ. ζάχαρη
• 3 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
• 1/3 κ.γλ. αλάτι
• 1 κιλό κεράσια
• 1 μεγάλο μήλο
• 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
• 1/2 κ.γλ. σταγόνες βανίλιας ή εσανς αμυγδάλου
Για το σερβίρισμα
• παγωτό με γεύση βανίλια
• άχνη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη αμυγδάλου
Αφού λιώσουμε το βούτυρο, το αφήνουμε να κρυώσει. Αλέθουμε τη ζάχαρη με το αμύγδαλο. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μπολ και ζυμώνουμε ώστε να ενωθούν. Η ζύμη θα είναι σφιχτή και τραχιά.
Για τη γέμιση
Καθαρίζουμε τα κεράσια και τα βάζουμε σε μπολ. Καθαρίζουμε και τρίβουμε το μήλο σε χοντρό τρίφτη. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Σε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι ή ταψάκι στρογγυλό αλείφουμε βούτυρο και στρώνουμε λαδόκολλα. Παίρνουμε τα 2/3 από τη ζύμη και με τα δάχτυλα πασπαλίζουμε με την ψιχουλιαστή (cramble) ζύμη. Φροντίζουμε να κάνουμε πλαϊνό τείχος ζύμης για να φυλακίσουμε τη γέμιση. Αδειάζουμε όλη τη γέμιση σε στρώση. Από πάνω πασπαλίζουμε την υπόλοιπη ψιχουλιαστή ζύμη (μοιάζει με βρεγμένη άμμο).
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, για περίπου 45′, μέχρι να ροδίσει καλά. Αν αρχίσει να σκουραίνει γρήγορα, καλύπτουμε την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο.
Ξεφορμάρουμε σε σχάρα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.
Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr