ΥΛΙΚΑ

• 1/2 φλ. σπορέλαιο

• 3/4 φλ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι

• 1/4 φλ. νερό

• 2 κ.σ. κονιάκ

• 2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

• 1 φλ. μαύρη ζάχαρη

• 1 κ.γλ. κανέλα

• 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο

• 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο

• 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική

• ξύσμα από ένα πορτοκάλι

• 1 φλ. σταγόνες κουβερτούρας

• 1 φλ. καρύδι ψιλοκομμένο

και προαιρετικά

• 1 φλ. αποξηραμένα φρούτα

• σταφίδες ή κράνμπερι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το νηστίσιμο κέικ, ανακατεύουμε πρώτα σε ένα μπολ όλα τα υγρά. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά. Προσθέτουμε μέσα στα στερεά τα υγρά και με κουτάλι ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε κουβερτούρα, καρύδια, κράνμπερι και σταφίδες.

Αδειάζουμε σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη μικρή μακρόστενη φόρμα ή σε τετράγωνο ταψάκι 24 εκ.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις για μια ώρα περίπου. Ελέγχουμε με το μαχαίρι αν έχει ψηθεί. Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου τα πρώτα 45′ γιατί θα κάτσει ο όγκος του. Αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρεται δύσκολα. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμο.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr