ΥΛΙΚΑ

  • Βούτυρο και κακάο για να καλύψουμε τη φόρμα του κέικ
  • 280 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γραμ. ζάχαρη
  • 65 γραμ. άγλυκο κακάο καλής ποιότητας
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αυγά, μεγάλα
  • 220 γραμ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • 220 γραμ. ξινόγαλο
  • 1 διπλό espresso lungo (μισό φλιτζάνι)
  • 200 γραμ. σταγόνες σοκολάτας
  • 50 γραμ. λευκή κουβερτούρα για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C και τοποθετούμε τη σχάρα στην δεύτερη θέση- από κάτω- του φούρνου μας. Ετοιμάζουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Τη βουτυρώνουμε και την “αλευρώνουμε” με κακάο. Φτιάχνουμε ένα διπλό espresso lungo. Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο με μίξερ χειρός. Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα και χτυπάμε με το μίξερ χειρός κάθε φορά για να ενσωματωθούν πλήρως στο μείγμα. Έπειτα προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξινόγαλο και τον καφέ. Χτυπάμε ξανά με το μίξερ χειρός. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης. Τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε ξανά με τη σπάτουλα σιλικόνης. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα κέικ που έχουμε ετοιμάσει. Ψήνουμε για 60 λεπτά. Βγάζουμε το κέϊκ από το φούρνο, αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ξεφορμάρουμε. Προαιρετικά διακοσμούμε το κέικ με λευκή κουβερτούρα αφότου έχει κρυώσει.