ΥΛΙΚΑ

• 1/2 φλιτζάνι σκόνη κακάο
• 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη, χωρισμένη
• 1/2 φλιτζάνι νερό
• 115 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
• 1 φλιτζάνι ξινόγαλο
• 4 μεγάλα αυγά
• 2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
• 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κ. γλ. σόδα
• 3/4 ​​κ. γλ. αλάτι
• 225γρ. βούτυρο, μαλακωμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 165° C και ρυθμίστε μια σχάρα φούρνου στη μεσαία θέση. Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκ. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίξτε τη σκόνη κακάο, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, το νερό και σιγοβράστε μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά. Αμέσως μετά προσθέστε τη σοκολάτα, χτυπήστε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και το μίγμα να είναι ομοιόμορφο. Το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε μαζί το ξινόγαλο, τα αυγά και τη βανίλια. Αφήνω στην άκρη (Σημειώστε ότι το μίγμα θα αρχίσει να φαίνεται σαν κομμένο καθώς κάθεται, αυτό είναι εντάξει). Σε ένα μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ ρίξτε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια ζάχαρης. Χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα για να ανακατευτούν. Προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο και το μισό από το μίγμα ξινόγαλου-αυγού και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα περίπου 1 λεπτό. Με το μίξερ να λειτουργεί χαμηλά, προσθέστε σταδιακά το υπόλοιπο μίγμα μέχρι να ενσωματωθεί, στη συνέχεια αυξήστε την ταχύτητα στο μέσο και αναμείξτε για τρία λεπτά, σταματώντας μία φορά για να ξύσετε τις πλευρές και το κάτω μέρος του μπολ με μια λαστιχένια σπάτουλα. Μεταφέρετε περίπου 2 1/2 φλιτζάνια του μίγματος σε ένα μεσαίο μπολ. Προσθέστε το μίγμα σοκολάτας και χτυπήστε μέχρι να μαλακώσει. Βάλτε το μισό από το υπόλοιπο μίγμα βανίλιας στο ταψί. Ρίξτε το μίγμα σοκολάτας από πάνω. Τελειώστε με το υπόλοιπο μείγμα βανίλιας πάνω από τη σοκολάτα (μην ανησυχείτε για την πλήρη κάλυψη της στρώσης σοκολάτας). Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι στροβιλίστε τα μίγματα μαζί σε ένα σχέδιο οκτώ, πηγαίνοντας τρεις φορές γύρω από το ταψί. Ψήστε για 60 έως 70 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι. Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 30 λεπτά. Αφήστε το κέικ να καθίσει για τουλάχιστον δύο ώρες πριν το σερβίρετε. Κόψτε με οδοντωτό μαχαίρι.
Από την Γκέλυ Καλουτά