Η Γκέλυ Καλουτά (σ. σ. ναι, της γνωστής, καλλιτεχνικής οικογένειας, πρώτη ανιψιά της Άννας και Μαρίας Καλουτά) έχει δημιουργήσει τα ονομαστά Gelly’ s Cakes και έχει διατελέσει Pastry Chef – Cake Artist στο ξενοδοχείο JW Marriott Marquis Hotel Dubai. Η πρότασή της για σήμερα, είναι ένα εξαιρετικά γευστικό κέικ με πουρέ κολοκύθας.

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ:

• 385 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

• 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

• 1 ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

• 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

• 1 ½ κουταλάκια του γλυκού κάρδαμο

• ¼ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ

• ¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

• 300 γραμμάρια καφέ ζάχαρη

• 115 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

• ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

• 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

• 425 γραμμάρια πολτός κολοκύθας (σ. σ. ψήνουμε την κολοκύθα για 45 λεπτά στο φούρνο, στους 200 βαθμούς ή 15 λεπτά στο microwave. Στη συνέχεια, αφού κρυώσει, την πολτοποιούμε στο μπλέντερ)

• ½ φλιτζάνι γιαούρτι πλήρες στραγγιστό

• Προαιρετικά: 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθιές και 1/2 φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:

• 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

• 100 ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

• ¼ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου

• Πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς, και βουτυρώνουμε τη φόρμα.

• Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπάμε ελαφριά το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το κάρδαμο, το τζίντζερ και το πιπέρι.

• Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε την καφέ ζάχαρη, το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, αναμειγνύοντας για περίπου 20 δευτερόλεπτα μεταξύ κάθε αυγού. Προσθέτουμε την κολοκύθα πουρέ και το γιαούρτι, και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί, ξύνοντας τον πάτο και τις πλευρές του μπολ, όπου χρειάζεται.

• Αφαιρούμε το μπολ από το μίξερ και χρησιμοποιούμε μια λαστιχένια σπάτουλα για να διπλώσουμε τα στέρεα συστατικά μέχρι να ανακατευτούν καλά.

• Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα του κέικ. Ψήνουμε το κέικ μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσαφένια όψη, περίπου 55 έως 65 λεπτά.

• Αφήνουμε το κέικ στην φόρμα να κρυώσει για 20 λεπτά και στη συνέχεια, το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Πώς φτιάχνουμε το γλάσο: Μόλις το κέικ είναι δροσερό, λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε το βούτυρο, περιστασιακά ξύνοντας το κάτω μέρος και τις πλευρές της κατσαρόλας με μια λαστιχένια σπάτουλα, μέχρι να γίνει ένα βαθύ χρυσό καφέ και να μυρίζει σαν καρύδι ψημένο. Βάζουμε, στη συνέχεια, το βούτυρο σε ένα μπολ. Χτυπάμε τη ζάχαρη άχνη, το σιρόπι σφενδάμου και το αλάτι μέχρι να μαλακώσουν. Το γλάσο θα πρέπει να είναι παχύ και ρευστό. Αν είναι πολύ λεπτό, προσθέστε λίγο περισσότερο ζάχαρη άχνη. Αν είναι πολύ παχύ, προσθέστε μερικές σταγόνες νερό.

• Τέλος, μεταφέρετε το κέικ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και ρίξτε το γλάσο ομοιόμορφα πάνω στην κορυφή. Αφήστε το γλάσο να κρυώσει.

Καλή σας επιτυχία!

Από την Γκέλυ Καλουτά