Η μόνη που δέχονται οι Ιταλοί, είναι η καρμπονάρα με γαρίδες. Την αποκαλούν μάλιστα «carbonara di mare» και μπορείς να την γευτείς στις περισσότερες καλοκαιρινές ταβέρνες της χώρας.
Η συνταγή μοιάζει πολύ με αυτή της κλασικής καρμπονάρας και μπορείτε να την φτιάξετε με σπαγγέτι ή πέννες. Ο food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδης όμως θεωρεί ότι το λιγκουίνι είναι η καλύτερη επιλογή για αυτή τη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
• 5 λίτρα νερό
• 400 γρ. σπαγγέτι
• 2 κ.σ. αλάτι
Για τη σάλτσα
• 250 γρ. γαρίδες
• 50 ml έλτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 1/2 κρεμμύδι (λευκό ψιλοκομμένο)
• 300 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
• 1 σκελίδα σκόρδο (κομμένη σε λεπτές φέτες)
• 1 πιπεριά τσίλι
• 4 κρόκοι βιολογικών αβγών
• Μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά βούληση
• Αλάτι, (κατά βούληση)
• Μαϊντανός
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το αλάτι, τα μακαρόνια και βράζουμε όσα λεπτά λέει η συσκευασία
Για τη σάλτσα
Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη παρμεζάνα. Παίρνουμε μια κουτάλα από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια και την προσθέτουμε στο μπολ με την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά και μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία του νερού προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις χρησιμοποιώντας τον αυγοδάρτη. Χαμηλώνουμε την ένταση στις γαρίδες και ρίχνουμε μέσα το μείγμα παρμεζάνας – κρόκων. Ανακατεύουμε καλά. Με μια πιρούνα παίρνουμε τα λιγκουίνι από την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε απευθείας στο τηγάνι με τις γαρίδες και ανακατεύουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σε αυτό το σημείο δοκιμάζουμε και προσθέτουμε έξτρα αλάτι αν θέλουμε.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Από τον food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη, Instagram @gabnikolaidis
Για περισσότερα, μπείτε στο www.coolartisan.gr