ΥΛΙΚΑ

• 200 γραµ. μπαγιάτικο τσουρέκι που περίσσεψε

• 150 γραµ. καρύδια ψιλοκομμένα

• 100 γραµ. ζαχαρούχο γάλα

• 150 γραµ. κουβερτούρα

• 150 γραµ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

• 2 κ.σ. κακάο άγλυκο

• 1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι

Για την επικάλυψη

• 350 γραµ. κουβερτούρα λιωμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τις καριόκες με τσουρέκι που περίσσεψε, χρειαζόμαστε το μπαγιάτικο τσουρέκι που έχει λίγο ξεραθεί. Το φρέσκο μαλακό τσουρέκι δεν ενδείκνυται για αυτή τη συνταγή.

Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και όταν φτάσει στο σημείο βρασμού τη ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα. Αφήνουμε για 1 λεπτό. Μετά ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε για λίγο στην άκρη τη γκανάζ.

Αλέθουμε το μπαγιάτικο τσουρέκι στο μπλέντερ. Ψιλοκόβουμε το καρύδι στο μπλέντερ. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο κι ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ζαχαρούχο, τη λιωμένη σοκολάτα (γκανάζ), το κονιάκ και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε να γίνει το μείγμα σαν ζύμη. Το μίγμα πρέπει να πλάθεται σε ρολό. Αν είναι πολύ μαλακό, βάλτε το λίγο στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί να γίνει σαν πλαστελίνη. Μόλις κρυώσουν τα υλικά θα σφίξει.

Βάζουμε το μίγμα για τις καριόκες με τσουρέκι σε μεμβράνη κουζίνας, δίνοντάς του σχήμα μωσαϊκού. Ρολάρουμε τη μεμβράνη να γίνει το σχήμα κυλινδρικό. Τυλίγουμε σφιχτά το ρολό και το παγώνουμε στην κατάψυξη να σφίξει περίπου για 2 ώρες. Αφού σφίξει, το βγάζουμε από τη μεμβράνη και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε 10 φέτες του 1 εκατοστού.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την διατηρούμε ζεστή πάνω στο μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά πάντα. Μια μια καριόκα, τις βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα.

Με δυο πιρούνια βγάζουμε μία – μία τις καριόκες σε σχάρα ή σε αντικολλητικό χαρτί για να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.

Διατηρούνται στο ψυγείο και είναι φανταστικό κέρασμα.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr