ΥΛΙΚΑ
- 3 μελιτζάνες φλάσκες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι λευκό
- 4 κλωνάρια σέλερι
- 300 γραμ. ντομάτες ώριμες
- 15 ελιές πράσινες
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 50 γραμ. κουκουνάρι
- 4 κ.σ. σταφίδες σουλτανίνα
- 60 γραμ. ζάχαρη
- 60 ml ξίδι λευκό
- φρέσκος βασιλικός
- 40 γραμ. πελτέ ντομάτας
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε την κάθε μελιτζάνα σε 12-14 κομμάτια.
Αλατίζουμε τα κομμάτια μελιτζάνας και τα αφήνουμε 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Τα ξεπλένουμε και τα στεγνώνουμε με πετσέτα. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε την πικράδα της μελιτζάνας.
Βάζουμε μπόλικο ηλιέλαιο στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι, το σέλερι και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο.
Κόβουμε τις ντομάτες σε κομμάτια, ξαρμυρίζουμε την κάπαρη σε άφθονο νερό, αφαιρούμε το κουκούτσι απ’ τις ελιές και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Σκεπάζουμε με καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ξίδι, τη ζάχαρη, τον πελτέ και ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, προσθέτουμε τις σταφίδες και τις μελιτζάνες.
Γαρνίρουμε με βασιλικό.
Την αυθεντική, σικελιάνικη καπονάτα με μελιτζάνες συνδυάστε την με ζυμαρικά ή κοτόπουλο.