ΥΛΙΚΑ
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 ματσάκι τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια (με τα πράσινα φύλλα τους)
- 700 γραµ. σπανάκι (πλυμένο και χοντροκομμένο)
- 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα)
- 250 γραµ. φέτα (ή μισό μισό με ανθότυρο)
- 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 18 κανελόνια εμπορίου
Για την εύκολη μπεσαμέλ
- 3 φλ. γάλα φρέσκο
- 3 γεμάτες κ.σ κορν φλάουρ
- 1 κ.σ βούτυρο
- 1 αυγό
- αλάτι
- πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1/3 φλ. τριμμένο τυρί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε αυτή την εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για κανελόνια με σπανάκι, φέτα και λευκή σάλτσα, μπορείτε στη γέμιση να προσθέσετε και ανθότυρο ή όποιο άλλο λευκό τυρί σας αρέσει. Επίσης, για πιο γρήγορο μαγείρεμα, αντί για μπεσαμέλ μπορείτε να βάλετε κρέμα γάλακτος.
Σε μία πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3′ με 4 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους και σοτάρουμε για 1΄.Προσθέτουμε το καλά στραγγισμένο και χοντροκομμένο σπανάκι και σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος του. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Μετά από λίγα λεπτά όταν θα αρχίσει η γέμιση να πίνει τα υγρά της, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει βράση.
Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα σε τρίμματα (ή φέτα και ανθότυρο) και ανακατεύουμε να γίνει σαν κρέμα.
Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει ώστε να μπορούμε να γεμίσουμε τα κανελόνια.
Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
Για την εύκολη μπεσαμέλ
Σε κρύα κατσαρόλα εκτός φωτιάς, βάζουμε το γάλα κρύο, το κορν φλαουρ, αλάτι, μοσχοκάρυδο και με το σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως το κορν φλάουρ μέσα στο γάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το βούτυρο.
Βάζουμε την κρέμα μπεσαμέλ στη φωτιά και ανακατεύοντας τακτικά και περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να πήξει.Μόλις πάρει βράση η κρέμα και πήξει ελαφρά, είναι έτοιμη. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε με γρήγορες κινήσεις το αυγό, ανακατεύοντας με το σύρμα να διαλυθεί μέσα στην κρέμα. Προσθέτουμε το μισό από το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Στήνουμε τα κανελόνια στο ταψί. Θα χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό ταψί ή λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 °C στον αέρα και θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Ρίχνουμε μέσα στο ταψί μία γεμάτη κουτάλα μπεσαμέλ και την απλώνουμε να πάει παντού σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Γεμίζουμε 1-1 τα κανελόνια με την γέμιση. Ιδανικά βάζουμε τη γέμιση σε σακούλα κορνέ και κόβουμε χοντρή τρύπα ώστε να μπορούμε να γεμίσουμε κατευθείαν κάθε κανελόνι πιο εύκολα.
Τοποθετούμε τα κανελόνια στη σειρά επάνω στη μπεσαμέλ κοντά κοντά το ένα με το άλλο. Φροντίζουμε να μην πατάει το ένα κανελόνι πάνω στο άλλο.
Περιχύνουμε τα κανελόνια με όση γέμιση ή υγρά της γέμισης έχουν περισσέψει.
Αδειάζουμε την υπόλοιπη ζεστή μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια του φαγητού και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας και σφραγίζοντας καλά το ταψί γύρω γύρω.
Ψήνουμε τα κανελόνια για 30 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί (το υπόλοιπο) και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια για 10 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε τα κανελόνια να σταθούν για 10 λεπτά στον πάγκο και τα σερβίρουμε ζεστά.