Ο χρόνος που πέρασε με έφερε αντιμέτωπη πολλές φορές με γυναίκες που πέρασαν ή περνούν καρκίνο του μαστού. Με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο που είναι αφιερωμένος στην πρόληψή του και πολύ ευαισθητοποιημένη από αυτές τις γυναίκες που ήρθαν στο ιατρείο μου, θεώρησα ότι είναι σημαντικό να αναφερθούμε εκτενεστέρα στο ρόλο της διατροφής.
Η Αμερικανική Εταιρεία για τη Μελέτη του Καρκίνου (American Cancer Society) εκτιμά ότι περίπου το 1/3 των θανάτων από κάθε είδους καρκίνο στις ΗΠΑ οφείλεται στην έλλειψη κινητικότητας και στην κακή διατροφή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι ευθύνονται για 3-4 στους 10 καρκίνους του στήθους, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του νεφρού.
ΤΡΟΦΕΣ-ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ
ΣΤΑΥΡΑΝΘΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Μπρόκολο- Κουνουπίδι- Λαχανάκια Βρυξελλών.
Περιέχουν ουσίες που αναστέλλουν των πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και τα κάνουν ευπαθή στα κύτταρα- φονείς. Περιέχουν ουσίες ,οι οποίες μετατρέπουν τα οιστρογόνα σε πιο ήπια μορφή , τα οποία δεν μπορούν να θρέψουν τα καρκινικά κύτταρα και αποβάλλονται πιο γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Λάχανο
Σε μια έρευνα σε έφηβες βρέθηκες ότι όταν έτρωγαν περισσότερες από 4 μερίδες την εβδομάδα είχαν 72% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού ως ενήλικες σε αντίθεση με αυτές που κατανάλωναν μια μισή μερίδα .
Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει να καταναλώνουμε τα λαχανικά αυτά ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα.
Καρότα
Περιέχουν β- καροτένιο , ένα αντιοξειδωτικό που δίνει στα λαχανικά το πορτοκαλί χρώμα, όπως στα βερίκοκα, στις γλυκοπατάτα, στην κολοκύθα. Μία έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση τρεις φορές την εβδομάδα, ενός φλιτζανιού καρότου, μείωσε την πιθανότητα προσβολής κατά 17%. 1 φλιτζάνι καρότου, 2 γλυκοπατάτες , 16 αποξηραμένα βερίκοκα δίνουν 25 mg.
Ντομάτα
Ίσως από τις λίγες φορές που θα σας πω με άνεση να φάτε μια μακαρονάδα. Για να βάλετε την κόκκινη σάλτσα από πάνω, με φρέσκια ντομάτα και ελαιόλαδο. Έτσι εκχυλίζεται το λυκοπένιο από την ντομάτα, το ευεργετικό αυτό αντιοξειδωτικό ενάντια του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και του προστάτη στους άνδρες. Φάτε ντομάτα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Αποφύγετε κέτσαπ και έτοιμες σάλτσες με συντηρητικά
Κόκκινες- Κίτρινες πιπεριέςΠεριέχουν βιταμίνη C περισσότερη από τα πορτοκάλια. Η βιταμίνη C ενδυναμώνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Μια μεγάλη κόκκινη πιπεριά έχει 250mg, 200γρ ωμό μπρόκολο έχουν 175mg, τα 150γρ παπάγια 90mg και το πορτοκαλί μόνο 65 mg. Οι φράουλες, ο μαϊντανός, τα μούρα κα τα κεράσια είναι καλές πηγές.
Σκόρδο
Θαυματουργή τροφή για όλες τις παθήσεις χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα.
Δρα ως αντιβιοτικό ευρέως φάσματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Είναι στις πρώτες τροφές με αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, στη λίστα με τις τροφές για καταπολέμηση καρκίνου. 2-3 σκελίδες σκόρδο ωμό είναι το ιδανικό . Μαγειρεμένο είναι ιδανικό για τα καρδιολογικά οφέλη του.
Αποφύγετε τη ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή της και τα επεξεργασμένα προϊόντα που την περιέχουν Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες γιατί «κρύβεται» σε πολλά προϊόντα του εμπορίου.
Προτιμήστε «καλούς υδατάνθρακες», οι οποίοι δεν ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος και περιέχουν φυτικές ίνες. Προτιμήστε σιτάρι ολικής αλέσεως, ζέας, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ρύζι καστανό και βρώμη.
Φροντίστε να έχετε καθημερινά στο πιάτο σας πολύχρωμες σαλάτες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Προσθέστε αγνό παρθένο ελαιόλαδο για να απορροφηθούν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες και για την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών του.
Συνδυάστε τη διατροφή με τακτική άσκηση.
Και να θυμάστε πάντα Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ
Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά, Ιατρός-Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI), Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης
Follow: FB:Maria Psoma
Instagram Maria Psoma
(Φωτογραφία εξωφύλλου: iStock / Getty Images/ Ideal Images)