Φτιάξτε την μακαρονάδα με την καλύτερη συνταγή, που η θαλασσινή της γεύση πλημμυρίζει τον ουρανίσκο σας. Μαγειρέψτε το κορυφαίο θαλασσινό, τον ελληνικό αστακό, με τον καλύτερο τρόπο. Μας μαθαίνει επίσης πώς να καθαρίζουμε τον φρέσκο αστακό.

ΥΛΙΚΑ

• 1 αστακό 800 γραµ. περίπου

• 4 κ.σ. ελαιόλαδο

• 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο

• 1 σκ. σκόρδο σπασμένη

• 50 ml ούζο

• 2 φρέσκες μεγάλες αποφλοιωμένες και τριμμένες ντομάτες (ή εμπορίου)

• αλάτι

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

• λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

• λίγο ελαιόλαδο για το τελείωμα

• 300 γραμ. σπαγγέτι ή λιγκουίνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να μαγειρέψουμε την καλύτερη αστακομακαρονάδα με ούζο, πρέπει πρώτα να καθαρίσουμε τον αστακό. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά την χοντρή μεμβράνη που συγκρατεί το κεφάλι με την ράχη του αστακού. Χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα τραβώντας το. Καθαρίσουμε το κεφάλι και κρατάμε τα γλυκάδια του αστακού. Αφαιρούμε το σακουλάκι με τις ακαθαρσίες. Χαράζουμε κατά μήκος τη μεμβράνη στην κοιλιά του αστακού, αποκολλώντας τα πτερύγια και τη χοντρή μεμβράνη που συγκρατεί το σώμα του αστακού στην κοιλιά. Αποκολλάμε με προσοχή το σώμα ολόκληρο από το καβούκι. Η σάρκα του αστακού είναι διάφανη και μοιάζει με πηχτό ζελέ διαυγές. Χαράζουμε ελαφρά τη ράχη του αστακού κι αφαιρούμε το έντερο τραβώντας με το δάχτυλο, διατρέχοντας όλη τη ράχη του αστακού. Αν ο αστακός είναι θυμικός κι έχει αυγά θα τα ρίξετε στη σάλτσα. Αυτά το κατακόκκινα αυγά του αστακού είναι κορυφαία, με σπάνια νοστιμιά.

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κεφάλι και τα καβούκια του αστακού. Καίμε πολύ καλά τα καβούκια λίγα λεπτά να κοκκινίσουν. Προσθέτουμε το σώμα του αστακού ολόκληρο. Ροδίζουμε για 1′ από κάθε πλευρά να κοκκινίσει και να αρχίσει το διάφανο σώμα του αστακού να παίρνει υπόλευκο χρώμα. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο, σοτάρουμε για 3′ να γυαλίσει το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αφαιρούμε το σώμα του αστακού και το διατηρούμε σε μπολ σκεπασμένο καλά. Προσθέτουμε τη ντομάτα στο τηγάνι και βάζουμε καπάκι. Βράζουμε για 10′. Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα. Βράζουμε ταυτόχρονα τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Τα βράζουμε 2′ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.

Αφαιρούμε τα καβούκια του αστακού και το κεφάλι από τη σάλτσα. Τα βάζουμε σε πιατέλα. Κόβουμε το σοταρισμένο αστακό σε μενταγιόν με πάχος 1,5 εκατοστό. Τον ρίχνουμε πάλι στη σάλτσα. Ό,τι ζουμάκια έμειναν στο μπολ του αστακού, τα ρίχνουμε στη σάλτσα της αστακομακαρονάδας. Με τσιμπίδα και όπως στάζουν, ρίχνουμε τα μακαρόνια στην αστακομακαρονάδα. Κάνουμε κυκλικές κινήσεις με την τσιμπίδα και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά όλα τα υλικά για 1,5 με 2′ . Εδώ σε αυτή τη φάση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο. Για πιο αραιή σάλτσα, ρίξτε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.

Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Βάζουμε το μαγειρεμένο αστακό μέσα στο καβούκι, όλα τα μενταγιόν στη σειρά και περιχύνουμε στην πιατέλα τη λαχταριστή αστακομακαρονάδα. Σερβίρουμε αμέσως, χωρίς καθυστέρηση και προς θεού χωρίς τυρί. Απαγορεύεται το τυρί στον αστακό.

Γευτείτε κι απολαύστε την πιο ωραία αστακομακαρονάδα της ζωής σας.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr