ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα

  •     1.250 γραµ. γάλα
  •     150 γραµ. ζάχαρη
  •     1 βανίλια ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα
  •     1 ξύλο κανέλα
  •     1 πρέζα αλάτι
  •     ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
  •     50 γραµ. σιμιγδάλι ψιλό
  •     50 γραµ αλεύρι γ.ο.χ.
  •     3 μεγάλα αυγά
  •     50 γραµ. βούτυρο

 Για την κρούστα

  •     2 κ.σ. νερό
  •     1 μεγάλο αυγό
  •     50 γραµ. ζάχαρη
  •     30 γραµ. βούτυρο

 Για το πασπάλισμα

  •     προαιρετικά κανελοζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να φτιάξουμε την γαλατόπιτα ανοιχτή χωρίς φύλλο όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30εκ ή μακρόστενο 23×35εκ.

Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το 1 λίτρο γάλα και κρατάμε το υπόλοιπο χωριστά.

Προσθέτουμε την ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα, τη βανίλια και το αλάτι και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν ενωθούν τα υλικά παίρνουμε με κουτάλα από το καυτό γάλα κι ανακατεύουμε να ζεσταθεί το μείγμα των αυγών.

Προσθέτουμε κι άλλο ζεστό γάλα ανακατεύοντας πάντα και ρίχνουμε το αραιωμένο μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε μόλις πάρει βράση.

Προσθέτουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Αδειάζουμε την γαλατόπιτα στο βουτυρωμένο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια κουνώντας το ταψί.

Χτυπάμε το αυγό, το γάλα και την ζάχαρη και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας με ένα πινέλο. Στη συνέχεια ακουμπάμε μικρά κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 180º για περίπου 45’ μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.

Μπορείτε να ελέγξετε την γαλατόπιτα αγγίζοντάς την στο κέντρο: μόλις σταθεροποιηθεί και ροδίσει είναι έτοιμη.

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Αν βάλετε κανελοζάχαρη πρέπει να την πασπαλίσετε όσο ακόμα είναι ζεστή η γαλατόπιτα για να κολλήσει στην επιφάνειά της.