Η παγκόσμια ημέρα είναι ένας πολύ πρόσφατος θεσμός, αφού γιορτάσθηκε για πρώτη φορά το 2017 όταν ο Ιταλικός Σύνδεσμος Βιομηχανίας Γλυκών και Ζυμαρικών την καθιέρωσε.
Πρόκειται για μια συνταγή, που φέρεται να προέρχεται από τον Βορά της Ιταλίας και πιο συγκεκριμένα από τα Απέννινα Όρη από τους ανθρακωρύχους -carbonari- που τα μόνα υλικά, που είχαν μαζί τους στη δουλειά ήταν αυγό και τυρί. Στη συνέχεια η “ιστορία” θέλει τους ταβερνιάρηδες να προσθέτουν παστό χοιρινό επειδή το ζητούσαν οι Αμερικανοί στρατιώτες, αφού ήθελαν αυγά με μπέικον.
Η πατροπαράδοτη συνταγή θέλει τα βασικά συστατικά της να είναι ζυμαρικά συνοδευόμενα από μια σάλτσα με αυγά, τυρί πεκορίνο και αλλαντικό γκουαντσιάλε- το μάγουλο του χοιρινού-.
Ανά χώρα όμως, η συνταγή της καρμπονάρας παρουσιάζεται με διαφορετικές εκδοχές όπως αντί για πεκορίνο έχει παρμεζάνα, αντί για γκουαντσιάλε, μπέικον και έχει προστεθεί η κρέμα γάλακτος και το σκόρδο.
Η καρμπονάρα πάντως είτε με την κλασική ιταλική συνταγή είτε με τις παραλλαγές της παραμένει πρωταγωνίστρια στις μακαρονάδες.
Εμείς σας δίνουμε την αυθεντική ιταλική συνταγή
ΥΛΙΚΑ
• 500 γρ. σπαγγέτι ή ριγκατόνι
• 1 κ. σ. ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι γκουαντσιάλε κομμένο σε λεπτές φέτες
• 5 κρόκους αυγών
• 3/4 φλιτζάνι τυρί πεκορίνο Romano
• φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
• αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό.
Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι βάλτε το λάδι και σοτάρετε το γκουαντσιάλε μέχρι να λιώσει το λίπος του και να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με το πεκορίνο, το μαύρο πιπέρι και το αλάτι. Προσθέτουμε 1/3 φλιτζάνι από το νερό των ζυμαρικών, που βράζουν για να αραιώσουμε λίγο το μείγμα των αυγών.
Μόλις τα ζυμαρικά βράσουν -οι ιταλοί τα τρώνε al dente- με μια λαβίδα μεταφέρετε τα στο τηγάνι με το τραγανό γκουαντσιάλε και ανακατέψτε τα.
Στη συνέχεια προσθέστε το μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ώστε να πάει παντού και να ενσωματωθεί με τα ζυμαρικά.
Τρίψτε μπόλικο φρέσκο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.
Photo by Raphael Nogueira on Unsplash