Η τριχόπτωση είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που επηρεάζει την διάθεση αυτών που τα «χάνουν». Αν δεν νιώθεις αυτοπεποίθηση, αν κάθε λίγο και λιγάκι κοιτάζεις στον καθρέφτη και μετράς τις τρίχες που υπάρχουν και αυτές που «πέφτουν» υπάρχει πρόβλημα.

Η καθημερινή ταλαιπωρία, τα κουρέματα, οι βαφές και τα προϊόντα styling επιβαρύνουν την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και σε συνδυασμό με κάποιους άλλους παράγοντες αυξάνουν το άγχος και την «απώλεια». Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η σχέση με τα μαλλιά μας είναι βαθιά και άκρως συναισθηματική. Έρευνες έχουν συνδέσει την απώλεια μαλλιών με θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, με το έντονο άγχος αλλά και με το πώς βλέπουμε το σώμα μας, πώς αντιμετωπίζουμε –συνολικά- την εικόνα μας.

Ο μέσος όρος απώλειας μαλλιών -που είναι φυσιολογικό να συμβαίνει -είναι 50 με 100 τρίχες την ημέρα. Αν στη δική σου περίπτωση ο αριθμός πολλάπλασιάζεται δραματικά και αν παρατηρείς ότι κατά τόπους δεν αναπτύσσονται νέες τρίχες τότε διάβασε τα παρακάτω και ετοιμάσου να ζητήσεις τη βοήθεια ενός καλού γιατρού.

Πρωτίστως.. Η υγεία των μαλλιών μας έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής μας και συνδέεται άμεσα με τις επιλογές που κάνουμε στο life style υγείας και ευεξίας. Όσο πιο υγιείς είμαστε, όσο περισσότερο προσέχουμε το φαγητό μας και την καλή ψυχολογική μας διάθεση τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα. Εκτός από «κληρονομικούς» παράγοντες υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δεν μας επιτρέπουν να έχουμε ένα υγιές τριχωτό κεφαλής.

Παράγοντες που μας κάνουν να «τα χάνουμε» και να αγχωνόμαστε όλο και πιο πολύ.

Οι ορμόνες

Η τριχόπτωση συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών. Η εμμηνόπαυση και η περίοδος μετά τον τοκετό είναι δύο τρανταχτά παραδείγματα για το πόσο εύκολα οι ορμόνες οδηγούν σε απώλεια των μαλλιών. Ο θυρεοειδής, επίσης μας επηρεάζει αφού έχει να κάνει με την αναπλήρωση των τριχών που φεύγουν, αρκεί να λειτουργεί σωστά. Αν όχι, αν ταλαιπωρείστε από υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Επίσης η ορμόνη Διυδροτεστοστερόνη (DHT) επηρεάζει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και είναι η κύρια ορμόνη που ευθύνεται για την τριχόπτωση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Επηρεάζει 50 εκατομμύρια άνδρες και 30 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως

Το άγχος

Όταν χωρίζουμε, όταν χάνουμε τη δουλειά μας, όταν αντιμετωπίζουμε στρεσογόνες καταστάσεις είναι σύνηθες τα μαλλιά μας να ατονούν και να χάνονται. Αυτό έχει να κάνει με την κορτιζόλη, είναι η ορμόνη του στρες. Όσο πιο ανεβασμένη είναι, όσο επιμένει και δεν μειώνεται επηρεάζει τη λειτουργία του θυροειδή. Όταν ο θυροειδής δε λειτουργεί σωστά, χάνουμε μαλλιά. Το γράψαμε παραπάνω.

Οι τοξίνες

Τα προϊόντα styling, η έκθεση των μαλλιών μας σε χημικά, σε ρύπους της ατμόσφαιρας, σε καπνό και σε ένα –συνολικά- επιβαρυμένο από τοξίνες περιβάλλον μπορεί να βλάψει την τρίχα και να οδηγήσει σταδιακά σε τριχόπτωση.

Αντιμετώπιση

Διατροφή

Βελτιώνουμε τη διατροφή μας επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6. Απαραίτητα είναι ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, πρωτεΐνες, αμινοξέα όπως η L-προλίνη και η L-λυσίνη, καθώς και βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα βιοτίνη, που βρίσκεται στον θύλακα της τρίχας). Ιδανικές τροφές είναι τα αυγά, τα ψάρια, το κρέας, η σόγια, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, η μπανάνα, η βρόμη, το συκώτι και τα φιστίκια. Επίσης, τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, καθώς και τα πράσινα λαχανικά –σπανάκι και μπρόκολο- βελτιώνουν τα επίπεδα του σιδήρου.

Styling

Αν μαζεύουμε τα μαλλιά μας αλογοουρά ή κοτσίδα, καλό είναι να μην τα τραβάμε, και κυρίως να μην τα πιάνουμε σφιχτά, γιατί η τρίχα σπάει και ταλαιπωρείται. Επίσης, αποφεύγουμε όσο μπορούμε το σεσουάρ και χρησιμοποιούμε προϊόντα που προστατεύουν από τη θερμότητα

Ορμονικές διαταραχές

Απευθυνόμαστε στο γιατρό μας για να μας καθοδηγήσει και να προχωρήσουμε σε εξετάσεις για μια ολοκληρωμένη διάγνωση και την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.