ΥΛΙΚΑ
Για την τάρτα:
- 340 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 220 γραμ. βούτυρο παγωμένο
- 2 κρόκοι αβγού
- 1 κ.σ. νερό κρύο
- 1 κρόκος αυγού για το άλειμμα
Για τη μους γιαουρτιού:
- 300 γραμ. γιαούρτι
- 400 γραμ. τυρί κρέμα
- 120 γραμ. ζάχαρη άχνη
- Ξύσμα από 1 λάιμ
- 2 φύλλα ζελατίνης
- 50 ml γάλα
- 1 σφηνάκι ποτό μαστίχα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την τάρτα
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι και ανακατεύουμε. Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια και το βάζουμε στο μείγμα με το αλεύρι. Με τα χέρια μας τρίβουμε τα υλικά έτσι ώστε να γίνει σαν άμμος το μείγμα μας. Προσθέτουμε τους 2 κρόκους, το νερό και ζυμώνουμε δημιουργώντας ένα ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 2 ώρες. Βγάζουμε απ’ το ψυγείο τη ζύμη και την αφήνουμε 10 λεπτά. Βάζουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο μας, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι το ζυμάρι μας και σκεπάζουμε με μια άλλη λαδόκολλα. Ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος 1/3 του δάχτυλου μας. Μεταφέρουμε σε ταρτιέρα διαμέτρου 27 εκ. πιέζοντας καλά την ζύμη να κολλήσει και στα τοιχώματα. Κόβουμε ό, τι εξέχει. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη, βάζουμε βάρος ( πχ φασόλια) και ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά. Βγάζουμε απ’ τον φούρνο, αφαιρούμε την μεμβράνη με τα φασόλια, αλείφουμε με τον κρόκο αυγού που τον έχουμε αραιώσει με 1 κουταλια σούπας νερό και ξαναψήνουμε για αλλά 5 λεπτά στους 175οC. Αφήνουμε να κρυώσει.
Για την μους γιαουρτιού
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γιαούρτι, το τυρί κρέμα και την άχνη και χτυπάμε για 3 λεπτά για να αφρατέψουν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουμε τα δυο φύλλα ζελατίνη και τα αφήνουμε να μουλιάσουν. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και όταν μαλακώσουν τα φύλλα ζελατίνης τα στραγγίζουμε καλά με το χέρι μας αφαιρώντας όλα τα υγρά. Προσθέτουμε τις ζελατίνες στο γάλα, ανακατεύουμε με σύρμα χειρός και το περνάμε από σίτα μέσα στον κάδο του μίξερ. Ανακατεύουμε καλά, βάζουμε το ξύσμα και το ποτό. Απλώνουμε πάνω στην κρύα τάρτα μας, βάζουμε φρούτα πάνω στην μους και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Η τάρτα σερβίρεται κρύα.