ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό πατάτες (μετρίου μεγέθους)
- 180 γραμ. αλεύρι
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- λίγο πιπέρι
- 3 κρόκους (από μέτρια αυγά)
- 100 γραμ. φρέσκο ανθότυρο ή τυρί κρέμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα φρέσκα, χειροποίητα νιόκι πατάτας, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα να μαλακώσουν για 30-40΄.
Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε σε σχάρα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Τις στεγνώνουμε στον καυτό φούρνο για 6-8΄.
Όταν κάπως κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, αλλά είναι ακόμα ζεστές, αφαιρούμε τη σάρκα με κουτάλι, τις βάζουμε σε μπολ και λιώνουμε σε λείο πουρέ. Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά ο πουρές πατάτας, ώστε να μπορούμε να τον ζυμώσουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τους κρόκους και το τυρί και ανακατεύουμε να γίνει ζύμη. Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ και σχηματίζουμε κορδόνι με 1 εκ. πάχος. Κόβουμε νιόκι ανά δύο εκ. διαγώνια. Με την ανάποδη του πιρουνιού πατάμε την επιφάνεια και κάνουμε σχέδιο στα νιόκι.
Τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει με αλάτι και βράζουμε για 3΄, μέχρι να ανέβουν όλα στην επιφάνεια. Τα στραγγίζουμε.
Τα σερβίρουμε συνοδευτικά με το κρέας της αρεσκείας μας ή σκέτα με μια απλή σάλτσα.