ΥΛΙΚΑ

  • 12 κολοκυθάκια μέτρια
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 50γραμ. λευκό κρασί
  • 200γραμ. μακρύκοκκο parboiled
  • ½ λίτρο νερό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι δυόσμο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3 καρότα για την κατσαρόλα

Για το αυγολέμονο:

  • 3 κρόκοι αβγών
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινήστε ανοίγοντας τα κολοκύθια με το ειδικό κουταλάκι και κρατήστε τη σάρκα.

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι και όλα τα μυρωδικά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι, την μισή ποσότητα της σάρκας απ’ τα κολοκυθάκια, το καρότο και το σκόρδο με τη μισή δόση απ’ το ελαιόλαδο για 2 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε το ρύζι, τον κιμά και σοτάρετε για λίγο ακόμα. Προσοχή δεν θέλουμε να πάρει χρώμα ο κιμάς απλώς να σοταριστεί λίγο.

Σβήστε με κρασί, προσθέστε ένα φλιτζάνι νερό και βράστε για 2-3 λεπτά ακόμη. Το ρύζι πρέπει να φτάσει στα μέσα του βρασίματος πριν γεμίσουμε τα κολοκυθάκια.

Αφαιρέστε απ’ τη φωτιά, προσθέστε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το φρέσκο κρεμμύδι, κρατώντας λίγο μόνο για το τέλος του σερβιρίσματος και προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε.

Γεμίστε τα κολοκύθια με ένα κουταλάκι παίρνοντας σιγά-σιγά απ’ τη γέμιση. Στρώστε τα κολοκύθια στην κατσαρόλα προσθέστε ½ λίτρο νερό (να είναι λίγο πιο πάνω απ’ τη μέση). Αλατοπιπερώστε και βράστε για περίπου 30 λεπτά με το καπάκι  απ’ την ώρα που θα πάρει βράση σε μέτρια φωτιά να μην κοχλάζει.

Για το αυγολέμονο

Σ’ ένα κατσαρολάκι σουρώνουμε τα υγρά απ’ τα καλοκυθάκια και βάζουμε να σιγοβράσουν.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε το κορν φλάουρ, τον χυμό λεμόνι και τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά από τα υγρά της κατσαρόλας για να κάνουμε ένα ωραίο δεμένο αυγολέμονο.

Βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα με τα κολοκύθια και πασπαλίζουμε με λίγα μυρωδικά και ξύσμα από λεμόνι.