ΥΛΙΚΑ

• 5 ντομάτες ώριμες και σφιχτές

• 5 πιπεριές

• 2 μελιτζάνες

• 2 κολοκύθια

• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

• 1 φλ. ρύζι Καρολίνα

• 1½ φλ. ελαιόλαδο

• 1 ματσάκι μαϊντανό

• 1 ματσάκι δυόσμο

• 1/3 φλ. κουκουνάρι

• 1/3 φλ. σταφίδα μαύρη

• αλάτι

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

• 3 ώριμες μεγάλες τριμμένες ντομάτες

• 1 κ.σ. ζάχαρη

• 2 κ.σ. φρυγανιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε τα γεμιστά με κουκουνάρι και σταφίδες, αφαιρώντας µία φέτα (καπάκι) από το πάνω μέρος της ντομάτας. Αδειάζουμε την ψίχα της σε μπολ, φροντίζοντας να μείνει τόση σάρκα πάνω στη φλούδα ώστε να µην ανοίξουν στη συνέχεια. Κόβουμε µία φέτα από το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες. Αφαιρούμε μία φέτα από τη μελιτζάνα και αδειάζουμε τη σάρκα της. Αφαιρούμε μία φέτα από το κολοκύθι κι αδειάζουμε τη σάρκα του. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα της μελιτζάνας και του κολοκυθιού. Αλέθουµε στο µπλέντερ την ψίχα της ντομάτας.

Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το 1/2 φλ. ελαιόλαδο. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κολοκύθι και μελιτζάνα. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά να πέσει ο όγκος τους.

Προσθέτουµε το ρύζι, τις πολτοποιημένες ντομάτες και αλατοπιπερώνουµε. Συμπληρώνουμε 1 φλ. νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 5΄-6΄. Η γέμιση πρέπει να είναι αραιή (νερουλή). Τέλος προσθέτουµε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα ψιλοκομμένα µυρωδικά.

Γεμίζουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες κατά τα 3/4, φροντίζοντας κάθε λαχανικό να έχει και ζουµάκι μέσα του. Σκεπάζουμε µε τα καπάκια τους και αραδιάζουμε σε ταψί τα γεμιστά το ένα κοντά στο άλλο.

Σε ένα μπολ βάζουμε τις 3 τριμμένες ντομάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 φλ.) και τα ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε µε τη σάλτσα τα γεμιστά. Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τη φρυγανιά και πασπαλίζουμε τα καπάκια από τα γεμιστά. Σκεπάζουμε µε αλουμινόχαρτο το ταψί.

Ψήνουµε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 1 ώρα και 15΄. Αφού περάσει το πρώτο μισάωρο ξεσκεπάζουμε το φαγητό να ξεροψηθούν τα γεμιστά και να μείνουν µε το λάδι τους. Σερβίρουμε πάντα µε φέτα ή ξινοµυζήθρα.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr