Φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλι και καραμελωμένα σύκα. Μία σαλάτα, που πρέπει να δοκιμάσετε!

ΥΛΙΚΑ

• 2 καρδιές μαρουλιού

• 1 σαλάτα

• λίγη βαλεριάνα

• 4 φρέσκα σύκα

• 100 γραµ. τυρί κρέμα

• 50 γραµ. μπλε τυρί σε τρίμματα

• 4 φέτες προσούτο (κομμένες σε λωρίδες)

• 2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου

• 1 φλ. ρόγες σταφυλιού ανάμεικτες

Για τα σύκα

• 4 φρέσκα σύκα

• 1 κ.σ. ζάχαρη

• 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι

• 1 κλαδάκι θυμάρι

Για τη σως

• 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι

• 4 κ.σ. ελαιόλαδο

• λίγες σταγόνες πετιμέζι ή συκόμελο

• αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλι και καραμελωμένα σύκα, πρώτα χοντροκόβουμε τα μαρούλια και τα φύλλα της σαλάτας σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τα σύκα, τα αμύγδαλα και τα σταφύλια. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα σε κουταλιές και το μπλε τυρί σε τρίμματα. Ανακατεύουμε το λάδι με το βαλσάμικο και το πετιμέζι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Για τα καραμελωμένα σύκα

Διαλέγουμε γερά φρέσκα σύκα, χωρίς χτυπήματα. Κόβουμε τα σύκα στη μέση, τα βάζουμε σε μικρό καυτό τηγάνι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Προσθέτουμε το θυμάρι. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη κι αφήνουμε να λιώσει για 2- 3΄. Αναποδογυρίζουμε τα σύκα κι αφήνουμε για 3΄να καραμελώσουν. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βαλσάμικο ξύδι. Ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι. Αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν.

Το σιρόπι των σύκων αφού κρυώσει, το προσθέτουμε στο dressing ή περιχύνουμε τη σαλάτα στο τέλος λίγο πριν σερβίρουμε. Αν μάλιστα προσθέσετε και λίγη τρούφα σε flakes τότε η σαλάτα σας απογειώνεται!

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr