ΥΛΙΚΑ

  •     1/4 φλ. ελαιόλαδο
  •     1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •     1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •     3 καρότα κομμένα σε φέτες
  •     1 πράσο κομμένο σε φέτες
  •     1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
  •     2 μαρούλια χοντροκομμένα
  •     3 σουπιές
  •     2 καλαμάρια
  •     6-8 γαρίδες
  •     1/2 ματσάκι άνηθο
  •     1/2 ματσάκι μαϊντανό
  •     2 μέτριες πατάτες
  •     αλάτι
  •     πιπέρι
  •     2 λεμόνια
  •     1/3 φλ. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το φρικασέ θαλασσινών καθαρίζουμε πρώτα τις σουπιές, αφαιρούμε το μελάνι και τις ψιλοκόβουμε σε μπουκιές. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Αφαιρούμε το κέλυφος από το σώμα της γαρίδας και το έντερο από τη ράχη. Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το πράσο και την καυτερή πιπεριά και τα αφήνουμε 3-4 λεπτά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το καρότο, τις σουπιές και το καλαμάρι. Τα αφήνουμε 5-6 λεπτά να σοταριστούν και στη συνέχεια βάζουμε το μαρούλι χοντροκομμένο. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και ρίχνουμε στη μέση της κατσαρόλας τις πατάτες ολόκληρες. Δένουμε σε ένα μπουκετάκι τα κοτσάνια άνηθο και μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο φαγητό να αρωματίσουμε.

Κλείνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς να προσθέσουμε νερό. Το αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, οι σουπιές και τα καλαμάρια. Προσθέτουμε τις γαρίδες και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούμε το μπουκέτο με τα μυρωδικά.

Στύβουμε σε ένα μπολάκι τα λεμόνια, ρίχνουμε το λάδι και χτυπάμε το λαδολέμονο .

Βάζουμε σε ένα πιάτο τις βρασμένες πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι καλά. Ρίχνουμε το λαδολέμονο, και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Θα σχηματιστεί μία πυκνή κρέμα. Προσθέτουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα μας και αραιώνουμε το λαδολέμονο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα μας και ανακινούμε από τα χερούλια καλά να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.