ΥΛΙΚΑ
Για την φοκάτσια ( focaccia)
- 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλ. (περίπου) χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 κ.γ αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 φλ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 150 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο (ή χοιρινό)
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- λίγο φρέσκο θυμάρι
- ανθός αλατιού
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε τη ζύμη για την σπιτική ιταλική φοκάτσια βάζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με κουτάλι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό. Τα προσθέτουμε στο αλεύρι και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μία μπάλα. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη.
Τη βγάζουμε στον πάγκο και τη δουλεύουμε λίγο με τα δάχτυλα. Την τοποθετούμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη για τη φοκάτσια να ξεκουραστεί κοντά σε ζεστό σημείο και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.
Όσο ξεκουράζεται η ζύμη, βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά και τον ανοίγουμε με τα δάχτυλα να μην είναι κολλημένος αλλά μικρά μικρά κομματάκια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις ντομάτες, το θυμάρι, 4 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν όσο φουσκώνει η ζύμη.
Λαδώνουμε μια λαμαρίνα και ακουμπάμε τη ζύμη. Σπρώχνοντας με τα δάχτυλα δίνουμε οβάλ σχήμα με λεπτό πάχος.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220ο C.
Στραγγίζουμε τα μαριναρισμένα υλικά και ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Πασπαλίζουμε τη γέμιση πάνω στη λεπτή ζύμη. Με τα δάχτυλα κάνουμε βαθουλώματα. Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθούν για 20 λεπτά. Ξαναβυθίζουμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον ανθό αλατιού.
Ψήνουμε τη φοκάτσια για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά στην επιφάνεια. Αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί και κόβουμε σε κομμάτια.