Στην Αγγλία σερβίρεται κυρίως με σως ταρτάρ και λίγο ξύδι στις τηγανητές πατάτες, που είναι διπλοτηγανισμένες και τραγανές. Όσο για το σερβίρισμα, για να είναι παραδοσιακό, προτείνει λαδόκολλα. Δοκιμάστε το, είναι τέλειο!

ΥΛΙΚΑ

• 4 φιλέτα μπακαλιάρου (μερίδες)

• λίγο αλάτι

Για το κουρκούτι μπύρας

• 1 μικρό μπουκάλι μπύρας 330 ml

• 200 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 50 γραμ. αλεύρι ρυζιού

• 1 σφηνάκι βότκα ή τσίπουρο

• λίγο αλάτι

Για τις διπλοτηγανητές πατάτες

• 6 πατάτες μέτριες

• λάδι για τηγάνισμα

• ανθό αλατιού

• λίγες σταγόνες ξύδι

Για τη σως ταρτάρ

• 1/2 φλ. μαγιονέζα

• 4 αγγουράκια-πίκλες (ψιλοκομμένα)

• 2 φιλέτα αντζούγιες (ψιλοκομμένα)

• 1 κ.σ. κάπαρη (ψιλοκομμένη)

• 1 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

• 1 βραστό αυγό (ψιλοκομμένο)

• 2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

• ξύσμα από μισό λεμόνι

• λίγες σταγόνες χυμό από λεμόνι

• λίγες σταγόνες ξύδι

• πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την αυθεντική συνταγή fish and chips, βάζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου πάνω σε λαδόκολλα μέσα σε ένα ταψάκι. Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20′ να παγώσουν και να στεγνώσει το ψάρι.

Για τις διπλοτηγανητές πατάτες

Καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε φέτες με πάχος ενός εκατοστού. Κάθε φέτα την κόβουμε σε μπαστούνια όπως κάνουμε για τηγανητές πατάτες. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ με νερό . Όταν τις κόβουμε όλες, τις ξεπλένουμε σε καθαρό νερό να φύγει όλο το άμυλο.

Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να αρχίσουν να σκάνε και να μαλακώνουν ελαφρά, για λίγα λεπτά.

Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τις αραδιάζουμε σε μια στρώση, να μην πατάει η μία πάνω στην άλλη. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις βάζουμε στην κατάψυξη να σφίξουν.

Συνήθως τηγανίζουν τις πατάτες σε ζωικό λίπος. Όμως εμείς, θα τις τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 6′ στους 150 °C.

Τις βγάζουμε σε ταψί και αφού κρυώσουν για 10′, τις ξανά τηγανίζουμε στους 180°C μέχρι να γίνουν τραγανές και ξεροψημένες. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με ανθό αλατιού

Για το κουρκούτι

Βάζουμε το αλεύρι ρυζιού, το αλεύρι και το αλάτι σε σίτα και τα κοσκινίζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μπύρα και 1 σφηνάκι βότκα. Η βότκα θα κάνει το κουρκούτι έξτρα τραγανό.

Για το ψάρι

Βγάζουμε το δέρμα από το ψάρι και το κόβουμε σε κομμάτια. Αφαιρούμε τυχόν κόκαλα. Βάζουμε 3-4 κ.σ. αλεύρι σε ένα βαθύ πιάτο. Αλατίζουμε και πανάρουμε τα φιλέτα. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

Βουτάμε το αλευρωμένο ψάρι στο κουρκούτι μπύρας. Φροντίζουμε να καλυφθεί όλο το φιλέτο με κουρκούτι και κρατάμε το κάθε κομμάτι ψαριού ώστε να στραγγίσει το περιττό κουρκούτι.

Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει καλά η μία πλευρά του κι αναποδογυρίζουμε το ψάρι να ροδίσει κι από την άλλη πλευρά.

Βγάζουμε το ψάρι σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.

Για τη σως ταρτάρ

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα ψιλοκομμένα υλικά και τα ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα. Παγώνουμε για λίγο την σάλτσα ταρτάρ και σερβίρουμε με το fish and chips πάνω σε λαδόκολλα!

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr