ΥΛΙΚΑ

  •     2 φέτες μπέικον
  •     2 φιλέτα μοσχαρίσια (περίπου 300 γραμμ. το ένα ή 4 εκατοστά πάχος)
  •     αλάτι
  •     πιπέρι
  •     ένα κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  •     λίγο σπάγκο ψησίματος

Για την γλυκόξινη σάλτσα

  •     1½ κιλό ψιλοκομμένες ντομάτες (κονκασέ)
  •     1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  •     1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •     2 κλωνάρια σέλερι
  •     2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  •     1/2 φλ. μαύρη σταφίδα
  •     1/2 φλ. ξανθή σταφίδα
  •     1 κ.σ. χοντρό αλάτι
  •     2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  •     1/4 φλ. ξίδι από κρασί

 Για το αρωματικό μπουκέτο

  •     1/4 ξύλο κανέλας
  •     2 γαρίφαλλα (μοσχοκάρφια)
  •     2 κόκκους μπαχάρι
  •     4 κόκκους πιπέρι

Για το τελείωμα

  •     1/2 φλ. ζάχαρη
  •     1/2 φλ. μαύρη ζάχαρη
  •     1/4 φλ. ξίδι από κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να φτιάξουμε το πιο νόστιμο και ζουμερό φιλέτο μοσχάρι με γλυκόξινη σάλτσα, θα χρησιμοποιήσουμε μπέικον. Το μπέικον θα βοηθήσει το φιλέτο να παραμείνει ζουμερό και λιπαρό και θα το προστατέψει από το στέγνωμα, δίνοντάς του συγχρόνως απίθανη γεύση.

Σε νερό που βράζει ρίχνουμε τις λωρίδες μπέικον για 2΄. Τις στραγγίζουμε και τις ακουμπάµε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.

Τυλίγουμε 1 φέτα μπέικον (σαν κορδέλα) περιμετρικά στα φιλέτα. Στερεώνουμε μισό κλωνάρι θυμάρι σε κάθε φιλέτο. Δένουμε σφιχτά µε σπάγκο ψησίματος. Αλατοπιπερώνουμε καλά τα φιλέτα.

Αφού λαδώσουµε τη σχάρα, ακουμπάµε τα φιλέτα σε δυνατή φωτιά και ψήνουμε για 6΄. Τα αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε για άλλα 6΄ το ψήσιμο. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες κονιάκ.

Εναλλακτικά, κάνουμε τα φιλέτα σε αντικολλητικό τηγάνι και τα θα τελειώσουμε στο φούρνο. Σε καυτό τηγάνι με ελάχιστο λάδι, σοτάρουμε τα φιλέτα ολόγυρα για 2′ από κάθε πλευρά. Σβήνουμε με 1/4 φλ. κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί και μεταφέρουμε το τηγάνι στο φούρνο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 8΄. Αφήνουμε τα φιλέτα να ξεκουραστούν για 5′ σκεπασμένα και σερβίρουμε.

Για τη γλυκόξινη σάλτσα, βάζουμε σε κατσαρόλα τις ντομάτες, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το σέλερι, το σκόρδο, τις σταφίδες, το αλάτι, το μαϊντανό, το ξίδι. Βράζουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 50΄ με 1 ώρα, να μειωθούν τα υγρά και να πυκνώσει η σάλτσα.

Μέσα σε ένα τουλπάνι βάζουμε όλα τα μπαχαρικά, τα δένουμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε σε μπολ τη ζάχαρη, τη μαύρη ζάχαρη και το ξίδι, τα προσθέτουμε στη σάλτσα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15΄. έως ότου πυκνώσει η σάλτσα. Ελέγχουμε το αλάτι.

Σερβίρουμε το φιλέτο με  γλυκόξινη σάλτσα   και πουρέ