Το έθιμο της φανουρόπιτας είναι μια παράδοση, που θέλει τον Άγιο να φανερώνει υγεία, δουλειά ή ένα χαμένο αντικείμενο. Αλλά και …γαμπρό! Στην Κρήτη, στην Κύπρο αλλά και σε άλλες περιοχές τα ανύπαντρα κορίτσια φτιάχνουν φανουρόπιτες για να τους φανερώσει ο Άγιος τον μελλοντικό τους σύζυγο.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9 και συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.

Όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα. Κερί βάζουν και πάνω στην πίτα όμως κι όταν γίνεται η Λειτουργία. Μετά την μοιράζουν στους πιστούς, που παίρνοντας το κομμάτι λένε «Θεός σχωρέστη τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».

Συνταγή για την τέλεια φανουρόπιτα

ΥΛΙΚΑ

• 500gr αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του

• 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

• ¾ φλιτζανιού λάδι

• ½ φλιτζάνι σταφίδες ή καρύδια ή πεκάν

• 1 ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι (κι το ξύσμα από ένα πορτοκάλι)

• 1 κ.σ. κανέλα

• 1 κ.γλ. γαρύφαλλο

• 2 κ.σ. ξύδι λευκό

• 1 κ.γλ. σόδα (σκόνη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά – ζάχαρη, σόδα, ξύσμα, κανέλα, γαρύφαλλο. Στη συνέχεια κάνετε μία τρύπα στη μέση και ρίχνετε σταδιακά το λάδι, το ξύδι, τον χυμό πορτοκάλι και ανακατεύετε το μείγμα. Πρέπει να μοιάζει με παχιά κρέμα που όταν την ανακατεύετε να σκάνε μικρές φυσαλίδες.

Αν το μείγμα είναι σφιχτό ρίξτε επιπλέον χυμό πορτοκάλι (σ.σ. σας συνιστώ πορτοκαλάδα με ανθρακικό). Αν το μείγμα είναι υδαρές προσθέστε επιπλέον αλεύρι.

Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί 28 και ρίχνουμε το μείγμα. Τότε προσθέτουμε τις σταφίδες και με ένα πιρούνι τις «σπρώχνουμε» να ενσωματωθούν με τη ζύμη. Άλλος τρόπος για να προσθέσουμε τις σταφίδες στο μείγμα είναι να τις έχουμε περάσει από το αλεύρι και στη συνέχεια να τις ανακατέψουμε με τη ζύμη. Κι αυτό γιατί αν οι σταφίδες μπουν στη ζύμη από την αρχή στο ψήσιμο θα βρεθούν όλες τον κάτω μέρος την πίτας.

Ψήνουμε στους 180ο C για 40΄στις αντιστάσεις (ΠΡΟΣΟΧΗ δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν περάσουν 30 λεπτά. Από εκεί και ύστερα προσέχουμε καθώς κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά). Ελέγχουμε μετά τα 30 λεπτά αν έχει ψηθεί η πίτα μπήγοντας ένα μαχαίρι. Αν βγει «καθαρό» τότε η πίτα είναι έτοιμη.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια καλό είναι να τοποθετήσουμε τη φανουρόπιτα πάνω σε ένα ξύλο από αυτό που κόβουμε το ψωμί ώστε να φύγει ο ζεστός αέρας. Στη συνέχεια τοποθετούμε τη φανουρόπιτα σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ανακατεμένη με λίγη κανέλλα.

Καλή επιτυχία και Βοήθειά μας!