ΥΛΙΚΑ
• 10 φέτες τσουρέκι πάχους μισού εκατοστού (κατά προτίμηση μπαγιάτικο)
Για το σιρόπι
• 450 γραμ. ζάχαρη
• 400 γραμ. νερό
• 1 ξύλο κανέλας
• φλούδα λεμονιού
• 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για την κρέμα μαστίχας
• 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
• 2 βανίλιες
• 200 γραμ. ζάχαρη
• 160 γραμ. άνθος αραβοσίτου
• 2 κ.σ. κορν φλάουρ
• 1 κοφτό κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
• 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
• 2 αυγά
Για το γαρνίρισμα
• 600 γραμ. σαντιγί
• 150 γραμ. φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα χοντροκομμένη)
• κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το εκμέκ με τσουρέκι, σε βουτυρωμένο μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος αραδιάζουμε σε σειρά τις φέτες από τσουρέκι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 10΄να ροδίσει.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά. Βράζουμε για 5΄σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα.
Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο να ρουφήξει. Πασπαλίζουμε με λίγο φιστίκι Αιγίνης και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα με μαστίχα
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας όσο η κρέμα είναι καυτή. Τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο τσουρέκι.
Αφήνουμε το γλυκό σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει. Έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Καλύπτουμε με τη σαντιγί. Λίγο πριν σερβίρουμε, το πασπαλίζουμε με φιστίκια Αιγίνης και κανέλα.
Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr