Μινεστρόνε

Η χορτόσουπα με την ιταλική καταγωγή. Από τη λέξη minestra (σούπα), η minestrone, που σημαίνει πηχτή σούπα, είναι φτιαγμένη με κομμάτια λαχανικών και κοφτό μακαρονάκι ή ακόμη και σπασμένα μακριά μακαρόνια, ανάλογα με την περίπτωση. Σερβίρεται με τριμμένο τυρί.

ΥΛΙΚΑ (για 2-3 άτομα)

  • 1½ λίτρο (6 φλιτζάνια) νερό
  • 1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κολοκύθι κομμένο σε κυβάκια
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ολόκληρη ή σε ροδέλες
  • 2-3 κουταλιές της σού πας αρακά (κατεψυγμένο, από το πακέτο) ή κόκκινα φασόλια βρασμένα
  • 1 πατάτα κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
  • 1 κουταλιά της σούπας σέλινο
  • 2 κουταλιές της σούπας κοφτό μακαρονάκι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τυρί για κάθε πιάτο για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζεις σε μια κατσαρόλα το νερό με λίγο αλάτι. Προσθέτεις τα λαχανικά, όπως τα έχεις ετοιμάσει (καρότο, κολοκύθι, ντομάτα, αρακά ή φασόλια, μυρωδικά) και αλατοπίπερο. Τα βράζεις για 15 λεπτά περίπου.

Δοκιμάζεις την πατάτα και το καρότο να έχουν μαλακώσει, και ρίχνεις το μακαρονάκι και το ελαιόλαδο. Τα βράζεις για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το μακαρονάκι. Λιώνεις με μια κουτάλα την ντομάτα για να βγουν οι χυμοί της. Ανακατεύεις και σερβίρεις τη σούπα ζεστή, πασπαλισμένη με τριμμένο τυρί.

Η συνταγή για τη «Μινεστρόνε» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Φοιτητής και στην κουζίνα», της Βίκυς Σμυρλή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.