Κοτόπουλο με σάλτσα κρασιού
Είναι μια παραλλαγή της διάσημης γαλλικής συνταγής κόκορας κρασάτος. Αγόρασε κοτόπουλο σε μερίδες και μαγείρεψέ το για 4 φίλους. Θα χρειαστείς κι ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί ξηρό. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβό. Θα ρίξεις το μισό μπουκάλι στο φαγητό και το άλλο μισό θα το σερβίρεις σε 4 ποτήρια για να γιορτάσεις την πρώτη σου σάλτσα κρασιού. Μη φοβηθείς την ποσότητα του κρασιού γιατί με το βράσιμο εξατμίζεται το αλκοόλ. Αν είσαστε δύο, το φαγητό θα μείνει και για την άλλη μέρα, κι η σάλτσα θα είναι ακόμα πιο νόστιμη.
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
• 1 κιλό κοτόπουλο κομμένο σε 8 μερίδες
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 100 γρ. μπέικον κομμένο σε κομματάκια 2 εκ.
• 1 κουταλάκι του τσαγιού κόκκους μαύρου πιπεριού
• 16 μικρά κρεμμύδια στιφάδου
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κουταλιά του τσαγιού δεντρολίβανο
• 1/2 μπουκάλι κόκκινο κρασί ξηρό
• 1 φλιτζάνι ζωμό από κύβο λαχανικών βιολογικό
• 1 κονσέρβα μικρά μανιτάρια
• 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ διαλυμένο σε νερό
• Αλάτι
EKTEΛΕΣΗ
Πλένεις καλά το κοτόπουλο και το στεγνώνεις με χαρτί κουζίνας.
Καθαρίζεις τα κρεμμύδια. Για ευκολία στο καθάρισμα μπορείς να τα βουτήξεις σε βραστό νερό για 3-4 λεπτά. Αφού τα σουρώσεις και κρυώσουν λίγο, κόβεις τη ρίζα και από το άνοιγμα πιέζεις και αφαιρείς το κρεμμύδι.
Ζεσταίνεις το λάδι σε μια κατσαρόλα, σοτάρεις το κρεμμύδι, προσθέτεις το κοτόπουλο και το ροδίζεις απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτεις το μπέικον, τα κρεμμυδάκια, τους κόκκους πιπεριού, τα αρωματικά και σβήνεις με το κρασί. Προσθέτεις τον ζωμό λαχανικών. Χαμηλώνεις τη φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα και βράζεις το φαγητό για 35-40 λεπτά. Προς το τέλος ρίχνεις τα μανιτάρια και το αλάτι.
Όταν βεβαιωθείς ότι το κοτόπουλο έχει ψηθεί καλά και σε βάθος, ρίχνεις στην κατσαρόλα το κορν φλάουρ που έχεις διαλύσει σε λίγο κρύο νερό. Βράζεις το φαγητό 4-5 λεπτά ακόμα ώστε να δέσει η σάλτσα.
Η συνταγή για το «Κοτόπουλο με σάλτσα κρασιού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Φοιτητής και στην κουζίνα», της Βίκυς Σμυρλή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.