Αυτές τις ημέρες της καραντίνας λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε την διατροφή μας, όχι μόνο για λόγους αισθητικούς, αλλά προπαντός για λόγους υγείας. Μεγάλο πρόβλημα του αναγκαίου #menoumespiti είναι το συναισθηματικό φαγητό, δηλαδή η πρόσληψη τροφής, σε απάντηση ψυχολογικών καταστάσεων, άγχος, ανία κ.ά. Το πρώτο και βασικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διαχωρίσετε τη βιολογική πείνα από τη συναισθηματική. Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε στο μυαλό σας τις φορές που τρώτε επειδή πεινάτε πραγματικά και τις φορές που τρώτε επειδή πχ βαριέστε. Η συναισθηματική πείνα και η βιολογική πείνα διαφέρουν σε αρκετά σημεία. Ο πίνακας που ακολουθεί βοηθάει στο διαχωρισμό τους.

  • Καταναλώστε  σίγουρα τα 3 κύρια γεύματα σας (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) καθώς και κάποιο σνακ, αν χρειαστεί.
  • Τα 5 γεύματα δεν είναι υποχρεωτικό να γίνονται. Αυτό είναι ξεπερασμένο πια και η σύγχρονη βιβλιογραφία δείχνει ότι δεν τους βοηθάει όλους. 
  • Βρείτε μια ευχάριστη ενασχόληση. Τι καλύτερο από τις ώρες που νιώθετε άσχημα ή ανία να ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί; Πηγαίνετε μια βόλτα (αφού πρώτα πάρετε ειδική άδεια), ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, ασκηθείτε ή χορέψτε. Κάντε οτιδήποτε σας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα.
  • Απομακρύνετε τους πειρασμούς άμεσα. Ό,τι μπαίνει στο σπίτι, τρώγεται. Ειδικά λοιπόν, αν είστε επιρρεπείς στο να καταναλώνετε γλυκά, μην τα έχετε στο σπίτι. Μπορείτε να «ξεγελάσετε» τον εαυτό σας με έξυπνες λύσεις όπως κάποιο ζελέ χωρίς ζάχαρη ή γιαούρτι με μέλι.
  • Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωση. Πολλαπλασιάστε το βάρος σας επί 35 και διαιρέστε με το 1000, και θα βρείτε το νερό που χρειάζεστε καθημερινά πχ. 70 κιλά x 35 / 1000 = 2,5 λίτρα συνολικών υγρών καθημερινά.

Ας δούμε τώρα πως μπορεί να κυλάει μια τυπική εβδομάδα σας. Τις επόμενες, κάντε μικρές αλλαγές για να μη βαρεθείτε. Αν χρειαστείτε σνακ, καταναλώστε ένα φρούτο εποχής ή μια μικρή χούφτα ξηρών καρπών.

Τυπική διατροφική εβδομάδα

Ημέρα 1

  • Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα 2% και ½ φλ. Κουάκερ
  • Μεσημεριανό: Μπιφτέκι μοσχαρίσιο με ρύζι basmati ως γαρνιτούρα και ανάμεικτη σαλάτα
  • Βραδινό: Ανάμεικτη σαλάτα με 2 αβγά βραστά και καλαμπόκι

Ημέρα 2

  • Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα 2% και ½ φλ. κουάκερ
  • Μεσημεριανό: 1 μερίδα ψητό ψάρι επιλογής με ψητά λαχανικά
  • Βραδινό: Σαλάτα πράσινη με ανθότυρο, καλαμπόκι, σταφίδες, μπαλσάμικο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Ημέρα 3

  • Πρωινό: τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και ντομάτα
  • Μεσημεριανό: Σαλάτα με φιλετάκια κοτόπουλο, ρόκα, σπανάκι, μαρούλι, αβοκάντο, μπαλσάμικο
  • Βραδινό: Σαλάτα με τοματίνια, μοτσαρέλα, βασιλικό, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Ημέρα 4

  • Πρωινό: 2 αβγά βραστά, ντομάτα, 1 φέτα ψωμί ολ. άλεσης
  • Μεσημεριανό: 1 μερίδα γίγαντες, 50 γρ. τυρί, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
  • Βραδινό: Σαλάτα με τόνο ή καπνιστό σολομό, αβοκάντο, βινεγκρέτ με χυμό πορτοκαλιού, πράσινη σαλάτα

Ημέρα 5

  • Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα 2% και ½ φλ. κουάκερ
  • Μεσημεριανό: 1 μερίδα ψαρονέφρι με σαλάτα λάχανο-καρότο
  • Βραδινό: 1 τορτίγια με τυρί και πράσινη σαλάτα

Ημέρα 6

  • Πρωινό: Τοστ με τυρί και ντομάτα
  • Μεσημεριανό: 1 μερίδα φιλέτο κοτόπουλο, σαλάτα μπρόκολο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μικρό παξιμάδι
  • Βραδινό: Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα

Ημέρα 7

  • Πρωινό: Τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και ντομάτα
  • Μεσημεριανό: Ομελέτα με 2 αβγά, πιπεριά, κρεμμύδι, καλαμπόκι, σαλάτα εποχής
  • Βραδινό: Τονοσαλάτα με πλιγούρι και τοματίνια

Από τον Νίκο Καφετζόπουλο, Κλινικός Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, www.nutribase.gr

Φωτογραφία: iStock/Getty Images/Ideal Images