ΥΛΙΚΑ
Για τα cupcakes
- 1/3 φλ. σπορέλαιο
- 60 γραμ. βούτυρο μαλακό
- 2 πρέζες αλάτι
- 3/4 φλ. ζάχαρη
- 1½ κ.γλ. βανίλια υγρή
- 2 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)
- 1/2 φλ. ξινόγαλο (κεφίρ ή γιαουρτι σε θέρμ δωμ.)
- 1½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1-1½ κ.γλ μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ σόδα μαγειρική
Για την σοκολατένια βουτυρόκρεμα
- 250 γραµ. μαλακό βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)
- 450 γραµ. άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένη)
- 60 γραµ. κακάο (άγλυκο και κοσκινισμένο)
- 2-3 πρέζες αλάτι
- 2 κ.γλ. υγρή βανίλια ή κάψουλες
- 50-60 γραµ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα εβαπορέ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα πιο αφράτα ζουμερά cupcakes με τη σωστή υγρασία, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα.
Σε μια φόρμα με θήκες μάφιν, στρώνουμε χαρτάκια για cupcakes. Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά, αλεύρι, μπέικιν και σόδα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με μίξερ χειρός το μαλακό βούτυρο με το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι, για 1′ σε μεσαία ταχύτητα για να γίνουν κρέμα και να αφρατέψουν. Θα γίνει μια αχνοκίτρινη κρέμα και θα λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά, την βανίλια και το ξινόγαλο. Χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά και με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε τα υλικά για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια κανάτα, ώστε να γεμίσουμε εύκολα τις θήκες και να μη λερωθούν τα χαρτάκια cupcakes.
Ισομοιράζουμε το μείγμα και γεμίζουμε τα φορμάκια κατά τα 3/4, όχι παραπάνω. Τα cupcakes φουσκώνουν αρκετά και μετά το ψήσιμο θα έχουν καλύψει όλη τη θήκη.
Με προσοχή τα βάζουμε στο ζεστό φούρνο και ψήνουμε για 15-18΄. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκαν, μπήγουμε στο κέντρο οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει στεγνή από ζύμη, τότε είναι έτοιμα.
Αφήνουμε να σταθούν για 5´ στη φόρμα κι έπειτα τα βάζουμε σε σχάρα με προσοχή, για να κρυώσουν τελείως.
Αν μείνουν παραπάνω στη φόρμα, συνεχίζουν να ψήνονται και θα βγουν στεγνά στο τέλος.
Εν τω μεταξύ μέχρι να ψηθούν τα cupcakes ετοιμάζουμε την βουτυρόκρεμα σοκολάτας.
Βάζουμε σε ένα μπολ το μαλακό βούτυρο και με μίξερ χειρός το χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 2′ να αφρατέψει. Κρατάμε 1/2 φλ. από την συνολική άχνη για το τέλος. Χαμηλώνουμε το μίξερ στο πολύ χαμηλό και προσθέτουμε την ζάχαρη το κακάο και το αλάτι. Χτυπάμε για 2′ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει η βουτυρόκρεμα. Δυναμώνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τη βανίλια και την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε το μείγμα για άλλο 1′ μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει. Τέλος ρίχνουμε λίγη λίγη την υπόλοιπη ζάχαρη, ανάλογα πόσο πυκνή-σφιχτή, θέλουμε να είναι η υφή της βουτυρόκρεμα σοκολάτας.
Τη βάζουμε σε κορνέ και γαρνίρουμε τα cupcakes, που έχουν κρυώσει.