ΥΛΙΚΑ
- 250 ml νερό
- 50 γραμ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- λίγο αλάτι
- 2 αυγά
- 1 κ.σ. βανίλια υγρή
Για την καραμέλα γάλακτος:
- 230 γραμ. ζάχαρη καστανή
- 120 γραμ. βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
- 230 γραμ. κρέμα γάλακτος 35%
- 1 πρέζα αλάτι
Για το σερβίρισμα:
- 1 κ.σ. κανέλλα τριμμένη
- 4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και την βανίλια. Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα για 2 λεπτά μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι. Αφαιρούμε απ’ τη φωτιά και βάζουμε στον κάδο του μίξερ το ζυμάρι και χτυπάμε με το φτερό για 2 λεπτά μέχρι να κρυώσει λίγο το μείγμα μας. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη. Βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μια μύτη αστεράκι. Βάζουμε μπόλικο καλαμποκέλαιο στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα και τηγανίζουμε.
Υπάρχουν 2 τρόποι τηγανίσματος: Κόβουμε με τη σακούλα ζαχαροπλαστικής τα churros σε μακρόστενες λωρίδες κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα ή λαδώνουμε μια λαδόκολλα, τα κόβουμε εκεί πάνω και μετά βουτάμε τη λαδόκολλα στο λάδι, κουνάμε και αφαιρούνται εύκολα.
Για την καραμέλα γάλακτος:
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί (όχι να βράσει). Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη στο κέντρο και αφήνουμε να λιώσει σιγά σιγά χωρίς να ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα κι όταν αρχίσει να παίρνει χρυσό χρώμα, κόβουμε σε κομματάκια το βούτυρο και το προσθέτουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας με σύρμα αυτή τη φορά. Όταν λιώσει και το βούτυρο προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζεστή κρέμα γάλακτος κι αφαιρούμε απ’ τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
Για το σερβίρισμα:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ και τοποθετούμε τα churros εκεί μέσα.