Τι είναι η αυχεναλγία;
Αυχεναλγία είναι ο πόνος που εντοπίζεται στον αυχένα, δηλ. στο πίσω μέρος του λαιμού, και μπορεί να αντανακλάται προς την κεφαλή ή προς τους ώμους ή και κατά μήκος των άνω άκρων. Αν και είναι λιγότερο συχνή από την οσφυαλγία, η αυχεναλγία είναι επίσης ένα συχνό μυοσκελετικό σύμπτωμα. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 70% των ατόμων του γενικού πληθυσμού παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο αυχεναλγίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αυχένα μας, είναι η ευελιξία και ότι πρέπει να σηκώνει καθημερινά το κεφάλι μας! Η αυχενική μοίρα είναι γεμάτη από νεύρα, πολλούς μυς και επτά σπονδύλους. Είναι έτοιμη να αντέξει και να συγχωρήσει πολλές από τις αμαρτίες της καθημερινής ζωής, αλλά όταν τα πράγματα γίνονται πάρα πολλά γι ‘αυτήν, ανταποκρίνεται!
Ποια είναι η συχνότητα της αυχεναλγίας στο γενικό πληθυσμό;
Σε πρόσφατη έρευνα, βρέθηκε ότι ο επιπολασμός της αυχεναλγίας, δηλ.η συχνότητά της, ανέρχεται στο 4,8% των ενηλίκων. Η αυχεναλγία είναι σημαντικά συχνότερη μεταξύ των γυναικών παρά μεταξύ των ανδρών, ενώ η συχνότητά της αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Όταν τα πόδια μας «χορεύουν»
Πού οφείλεται;
Οι κύριες αιτίες του πόνου στον αυχένα προέρχονται από την κακή στάση του για μακρύ χρονικό διάστημα, από κακώσεις ή ατυχήματα (ο πόνος στον αυχένα ύστερα από αιφνίδια υπερέκτασή του- δίκην μαστιγίου), από την μακροχρόνια έκθεση του ασθενούς σε έντονο stress και από γονιδιακούς ή παθολογικούς λόγους. Παρακάτω παρατίθενται αναλυτικά οι ιατρικές αιτίες:
“Μηχανικά” αίτια
- Μυοσυνδεσμική βλάβη
- Οστεοαρθρίτιδα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
- Δισκοκήλη
- Σπονδυλολίσθηση
- Στένωση του σπονδυλικού σωλήνα
Φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα
- Ρευματική πολυμυαλγία
- Κροταφική αρτηρίτιδα
- Πολυμυοσίτιδα – Δερματομυοσίτιδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Θέλει και η υγεία τον προπονητή της
Διάφορες άλλες παθήσεις
- Μικροβιακοί παράγοντες
- Νεοπλασματικά νοσήματα
- Οστεοπόρωση
- Ινομυαλγία
- Νόσος του Paget
Ποια είναι τα συνοδά συμπτώματα;
Συχνά οι πάσχοντες υποφέρουν από δυσκαμψία στις κινήσεις. Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, θολή όραση, ζάλη, βουητό, κόπωση, πυρετός, ναυτία, έμετος, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα του ενός ή και των δύο χεριών. Τη νύχτα, ο πόνος μπορεί να αυξηθεί, βήχοντας, φτερνίζοντας ή με την περιστροφή του κεφαλιού. Επίσης, η εφίδρωση στην παλάμη είναι σύμπτωμα το οποίο είναι δυνατόν να εμφανιστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Οστεοπόρωση: Ο ύπουλος εχθρός!
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται με το ιατρικό ιστορικό και την κλινική εξέταση που διαπιστώνεται η μυϊκή τάση, ελέγχεται το εύρος κίνησης, η μυϊκή ισχύς και η αισθητικότητα ενώ συμπληρωματικά μπορεί να ζητηθούν εξετάσεις όπως αίματος, ακτινογραφίες, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και το ηλεκτρομυογράφημα.
Ο πόνος είναι ένας συναγερμός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή. Μην αμελείτε τον πόνο στον αυχένα! Τα θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της αυχεναλγίας είναι ανάλογα με εκείνα που εφαρμόζονται για την οσφυαλγία. Φαρμακευτική αγωγή, χρήση κολάρου, φυσικοθεραπείες, βελονισμός, γυμναστική είναι κάποια από αυτά. Συνιστάται ο σχεδιασμός του χώρου εργασίας σύμφωνα με εργονομικές παραμέτρους καθώς και η διαχείριση του stress.
Οι επίμονες ενοχλήσεις παρά την συντηρητική θεραπεία του πόνου ή /και ενδείξεις βλάβης/πίεσης νεύρου στον αυχένα- για παράδειγμα με μία κήλη δίσκου ή στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης – κάνει μια χειρουργική επέμβαση συχνά αναπόφευκτη. Για ορισμένες ενδείξεις, μπορούν να ληφθούν υπόψη και άλλες θεραπείες, όπως η διαχείριση του νευροπαθητικού άλγους με αναισθητικές εγχύσεις, η δισκεκτομή, η διαδερμική αποσυμπίεση με λέιζερ ενώ για την αστάθεια της αυχενικής μοίρας μπορεί να ληφθεί υπόψη η σπονδυλοδεσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Νευροπαθητικός πόνος: Τι σημαίνει και πως αντιμετωπίζεται
Συμβουλές και προτάσεις για καλύτερη υγεία του αυχένα!
- Επανεξετάστε τη στάση του ύπνου σας. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα. Χρειάζεστε ένα στρώμα το οποίο εφαρμόζει τέλεια και ένα εργονομικό μαξιλάρι.
- Η θερμότητα είναι βάλσαμο. Ένα ζεστό μαντήλι-κασκόλ κάνει, για να ανακουφίσει τη δυσκαμψία στους μύες. Αποφύγετε τα ρεύματα και την υγρασία, προστατεύστε τον αυχένα και το λαιμό σας από το κρύο.
- Διαχειριστείτε το άγχος.
- Πολύ σημαντικό: για το χώρο εργασίας σας. Ρυθμίστε το γραφείο σας, την καρέκλα γραφείου και τον υπολογιστή, έτσι ώστε η οθόνη να βρίσκεται στο επίπεδο των ματιών. Η λεγόμενη στάση της χελώνας –πλάτη κυρτή, ο λαιμός μπροστά – βλάπτει το μυϊκό σύστημα. Ακόμη: Χρησιμοποιήστε το κινητό σας τηλέφωνο όσο το δυνατόν λιγότερο … η στάση ελέγχου μηνυμάτων είναι δηλητήριο για τον αυχένα σας.
- Μην οδηγείτε για ώρες συνεχόμενα, αλλά κάντε διαλείμματα.
- Ακολουθείτε καθημερινά ένα ήπιο πρόγραμμα ασκήσεων προσαρμοσμένο στον αυχένα σας.
- Ρωτήστε το θεράποντα ιατρό σας πριν επισκεφθείτε κάποιον εξειδικευμένο φυσιοθεραπευτή, μασέρ, ή χειροπράκτη.
Εάν ακολουθήσετε τα παραπάνω, έχετε λιγότερες πιθανότητες να πονέσετε.
Από την Ειρήνη Κοντοπούλου MD, MSc, Φυσιάτρου – Υγιεινολόγου, Sport Medicine – Acupuncture Specialist, European Board Certified
www.cosmeticacupuncture.gr
Φωτογραφία: iStock/Getty Images/Ideal Images