Το μοναδικό επιδόρπιο της Θεσσαλονίκης, μπορείτε να το φτιάξετε κι εσείς αρκεί να ακολουθήσετε την αυθεντική συνταγή, που μας προτείνει η εξαιρετική σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Ένα γλυκό σαν σεμιφρέντο με τραγανούς μπεζέδες, καβουρδισμένο αμύγδαλο, κρέμα και μπόλικη σοκολάτα, που θα σας στείλει στα ουράνια με την πρώτη μπουκιά
ΥΛΙΚΑ
• 1 συσκευασία φυτική σαντιγί
• 1 ζαχαρούχο γάλα
• 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
• 500 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
• 150 γραμ. κουβερτούρα
• 15 μπεζέδες (θα βρείτε έτοιμες μαρέγκες στα ζαχαροπλαστεία ή μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας)
• λιωμένη κουβερτούρα για το σερβίρισμα
Για τα αµύγδαλα κροκάν
• 150 γραμ. αμυγδαλόψιχα
• 150 γραμ. ζάχαρη
Για σπιτικούς µπεζέδες
• 3 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
• 100 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 100 γραμ. ζάχαρη άχνη
• χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε πρώτα στο μίξερ τη φυτική σαντιγί για 5΄-6΄ δυνατά, µέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Προσθέτουµε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπηµα για 3΄-4΄. Τέλος προσθέτουµε την παχύρρευστη κρέµα γάλακτος και ανακατεύουµε το µείγµα απαλά µε σπάτουλα. Στη συνέχεια προσθέτουµε την τριµµένη σοκολάτα, τα αµύγδαλα κροκάν και τους µμπεζέδες σπασμένους. Κρατάµε µερικά αµύγδαλα κροκάν και µερικούς µπεζέδες για το γαρνίρισµα. Ανακατεύουµε καλά το µείγµα µε σπάτουλα.
Θα χρησιμοποιήσουμε φόρµα στρογγυλή 22 εκ. ή µμακρόστενη του κέικ. Ντύνουμε τη φόρµα µε µεµβράνη. Αδειάζουμε το µείγµα. Το παγώνουµε για µία νύχτα στην κατάψυξη.
Ξεφορµάρουµε, αναποδογυρίζουµε το αρµενοβίλ σε τουρτιέρα και αφαιρούµε τη µεµβράνη. Γαρνίρουµε µε τα αµύγδαλα κροκάν (που κρατήσαµε) και τη λιωµένη σοκολάτα. Γύρω γύρω στην πιατέλα τοποθετούµε σπασµένους µπεζέδες (µαρέγκες).
Για τα αµύγδαλα κροκάν
Βάζουµε τη ζάχαρη σε τηγάνι και αφήνουµε να λιώσει σε χαµηλή φωτιά. Προσθέτουµε τα αµύγδαλα, ανακατεύουµε να καλυφθούν µε την καραµέλα. Τα αδειάζουµε σε λαδόκολλα και τα αφήνουµε να κρυώσουν για 10΄ (τελείως). Τα σπάµε µε γουδί ή τα χοντροκόβουµε στο µπλέντερ.
Για τους µπεζέδες
Χτυπάµε τα ασπράδι στον κάδο του µίξερ να σχηµατιστούν απαλές κορυφές. Προσθέτουµε βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουµε το χτύπηµα µέχρι να σφίξει η µαρέγκα καλά. Τέλος, µε σπάτουλα ανακατεύουµε απαλά στο µείγµα την άχνη.
Στρώνουµε λαδόκολλα σε λαµαρίνα. Κόβουµε τους µπεζέδες µε κορνέ, αν έχουµε, αλλιώς αφήνουµε κουταλιές από το µείγµα στη λαδόκολλα. Ψήνουµε τους µπεζέδες σε προθερµασµένο φούρνο στους 100 C για περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 15΄. Πρέπει να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα και απέξω να είναι τραγανοί. Τους αφήνουµε να κρυώσουν καλά.
Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr