Σνακ απολαμβάνουμε καθημερινά σχεδόν όλοι. Ο καθένας μάλιστα έχει μια λίστα με τα αγαπημένα του σνακ είτε για τη γρήγορη επαναφόρτιση ενέργειας είτε για την ανακούφιση της πείνας, τα σνακ έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Ωστόσο οι βιομηχανίες σήμερα, δίνουν λιγότερη έμφαση στα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν στον οργανισμό τα προϊόντα τους. Παρακάτω θα δούμε 9 από τα πιο υγιεινά σνακ που μπορούμε να προετοιμάσουμε μόνοι μας.

• Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι όταν ψηθεί γευστικά είναι παρόμοιο με μια γλυκοπατάτα. Παίρνουμε ένα φρέσκο κουνουπίδι και το πασπαλίζουμε  με μια γενναιόδωρη ποσότητα από θαλασσινό αλάτι. Στην συνέχεια ψήνουμε στους 40 βαθμούς για σαράντα λεπτά.

• Καρότα

Τα καρότα αποτελούν ένα ιδανικό σνακ έχοντας μια φυσική γλυκιά γεύση. Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και στην συνέχεια τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Φυλάσσονται εύκολα σε ταξιδιωτικά δοχεία και είναι βολικά έτσι ώστε να τα έχετε μαζί σας κατά την διάρκεια της ημέρας. Αποτελούν ιδανικό σνακ για ανθρώπους που βρίσκονται διαρκώς εν κινήσει.

• Γιαούρτι

Το γιαούρτι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για σνακ καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Ιδανικά μπορείτε να το αφήσετε να παγώσει και να το συνοδεύσετε με παγωμένα μούρα δίνοντας την αίσθηση παγωτού.

• Τσάι

Το τσάι δεν αποτελεί σνακ αλλά μπορεί να συνοδεύσει το δεκατιανό ή απογευματινό σας σνακ. Λειτουργεί ακριβώς όπως ο καφές. Συχνά αρκετά άτομα κανούν το λάθος να εκλαμβάνουν την δίψα ως πείνα, το τσάι αποτελεί ιδανική επιλογή επιταχύνοντας τον μεταβολισμό και δίνοντας στο στομάχι μια αίσθηση πληρότητας.

• Ντομάτες με βαλσάμικο ξύδι

Η ντομάτα αποτελεί μια υγιεινή επιλογή. Ραντίζουμε τις ντομάτες με βαλσάμικο ξύδι και έτσι εύκολα και γρήγορα έχουμε ένα υπέροχο υγιεινό σνακ στο πιάτο μας.

• Ασπράδια

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα  σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε θερμίδες, τα αυγά αποτελούν ένα ιδανικό σνακ. Μια  λεπτή κρέπα κατασκευασμένη από ασπράδι αυγού και βρώμη θα σας ενθουσιάσει! Μπορείτε να προσθέσετε κανέλα που είναι αντιοξειδωτική και σιρόπι αγαύης. Δοκιμάστε το!

• Κale chips

Το kale (το λέμε κέιλ) είναι μια ποικιλία σγουρής λαχανίδας με υψηλή διατροφική αξία. Πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες, σε πρωτεΐνες και με αξιόλογη περιεκτικότητα βιταμίνης C (πέντε φορές μεγαλύτερη από το σπανάκι!), ασβεστίου και βιταμίνης Α. Παρότι αποτελεί ιδανικό σνακ, το κατσαρό λάχανο απαιτεί μια προετοιμασία. Αφιερώστε λίγο χρόνο και ψεκάστε το με λάδι ελιάς και θαλασσινό αλάτι. Στην συνέχεια βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά στους 35 βαθμούς.

• Ζωμό σούπας

Μείνετε μακριά από αδιαφανείς γαλακτώδεις ζωμούς από κρέμα γάλακτος. Βράστε ένα ολόκληρο κοτόπουλο και προσθέστε τζίντζερ σκόρδο και λευκό κρεμμύδι, αφήστε το να βράσει για 1 ώρα και σύντομα θα έχετε έναν γευστικό ζωμό χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

• Ποπ κορν

Παρασκευάζονται εύκολα και γρήγορα στο σπίτι. Πασπαλίστε τα ποπ κορν με αλατοπίπερο. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε κανέλα και λίγη ζάχαρη.

Επιλέξτε υγιεινά σνακ για την προώθηση της ευεξίας σας. Ενσωματώστε την παραπάνω λίστα στα σνακ της επόμενης εβδομάδας.

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά, Ιατρός-Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI), Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης

www.psoma.gr 
Follow: FB:Maria Psoma
Instagram Maria Psoma
Photo by iStock/Getty Images/Ideal Images