Εννεά τροφές που «κόβουν» την όρεξη δίνοντας χρώμα και γεύση στα γεύματά σας

Chia σπόροι

Προσθέστε τα στο χυμό σας, τη σαλάτα σας, στο γιαούρτι σας. Απορροφούν 12 φορές το βάρος τους σε νερό με αποτέλεσμα να προκαλούν κορεσμό. Επίσης επειδή ουσιαστικά δεν έχουν γεύση, δεν έχουμε το φόβο της υπερκατανάλωσης. Διατηρούν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, βοηθώντας έτσι στην ενυδάτωση του οργανισμού και στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων. Είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά, αντιοξειδωτικά, ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Κριθάρι

Προτιμήστε το κριθαρένιο παξιμάδι από το απλό αλεύρι. Έχει περισσότερες φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθάει στη δυσκοιλιότητα και προκαλεί κορεσμό.

Πορτοκάλια

Είναι αρκετή πηγή βιταμίνης C, A, B, καλίου και ασβεστίου. Το ξέρετε ότι είναι καλό να καταναλώνετε και το άσπρο από το εσωτερικό της φλούδας; Περιέχει πηκτίνη, η οποία μας χορταίνει.

Μπάμιες

Πλούσια σε ίνες, βιταμίνες (A, B6, φυλλικό, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαμηλή σε θερμίδες (ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες περιέχουν μόνο 35 θερμίδες).

Βρώμη

Ιδανικό πρωινό χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Προσθέστε σπόρους chia και μούρα για επιπλέον αντιοξείδωση. Περιέχει 6 γρ. πρωτεϊνης ανά μερίδα, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, μαγγάνιο και σίδηρο. Πραγματικά σας κρατάει χορτάτους για πολλές ώρες. Προστατεύει επίσης το καρδιαγγειακό και μειώνει την χοληστερίνη.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών μαζί με το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Θεωρούνται αντικαρκινικές τροφές γιατί διεγείρουν το συκώτι να παράγει ένζυμα για την αποβολή των καρκινογόνων ουσιών.
Περιέχουν ίνες, οι οποίες συγκρατούν την υγρασία, με αποτέλεσμα να προκαλούν κορεσμό. Καταναλώστε τα στον ατμό, σωτέ αλλά ποτέ μη τα μαγειρεύετε για πολύ ώρα γιατί χάνουν την θρεπτική τους αξία.

Μπαρμπουνοφάσουλα

Και αυτά είναι υδροφιλικές τροφές. Μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά. Χρησιμοποιήστε τα αντί για κρέας ή τόνο, ως εναλλακτική μορφή πρωτεϊνης στη σαλάτα σας. Απλά να τα αποφεύγουν όσοι έχουν ουρικό οξύ.

Αχλάδια

Περιέχουν πηκτίνη στη φλούδα τους, όπως και τα μήλα. Βοηθούν στην πέψη, μειώνουν την χοληστερίνη και στον έλεγχο του βάρους. Καταναλώστε τα με μια χούφτα ανάλατους ωμούς, ξηρούς καρπούς ως σνακ γιατί σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος και σας κρατούν χορτάτους. Όπως το μήλο καταναλώστε το με την φλούδα, γιατί περιέχει και πηκτίνη και το αντιοξειδωτικό κουερσετίνη.

Ρεβίθια

Υψηλά σε φυτικές ίνες σας κρατούν χορτάτους. Μπορείτε να το καταναλώσετε ακόμη και σαν σνακ, ως χούμους πάνω σε λαχανικά ή σε μια φέτα ψωμί πολύσπορο.

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά, Ιατρός-Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI), Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης

Follow: FB:Maria Psoma
Instagram Maria Psoma
Φωτογραφίες: iStock/Getty Images/Ideal Images