«Αυτά είναι τα 7 τρόφιμα που πρέπει να καταναλώσουμε προκειμένου να μπορέσουν να ενισχύσουν- βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής μας υγείας:

Γιαούρτι : Mας παρέχει προβιοτικά τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια ,τα οποία βοηθούν στην επίθεση και στη μείωση των κακών βακτηρίων στο σώμα .Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της πέψης. Επίσης ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα, διότι το έντερο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα όργανά του.

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως την επιγαλλοκατεχίνη  και τις πολυφαινόλες που θεωρούνται αντιοξειδωτικές ουσίες. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή αν θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικόσας σύστημα, εφόσον λόγω της αντιβακτηριδιακής δράσης του,

  • Προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Διασπά το λίπος,
  • Διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά,
  • Προλαμβάνει καρδιαγγειακά προβλήματα και διάφορες μορφές καρκίνου (μαστού, πνεύμονα, παχέος εντέρου),
  • Λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης βοηθάει στην μείωση της κυτταρίτιδας.

Σκόρδο : Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά σκόρδο εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν ή να κρυολογήσουν. Το σκόρδο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά ,τα οποία προστατεύουν το σώμα από την εισβολή των μικροβίων. Επίσης, μπορεί να μαγειρευτεί μαζί με τα τρόφιμα ή να μασηθεί ωμό για ανθρώπους που μπορούν να αντέξουν την δυσάρεστη γεύση του.

Καρότα: Βοηθούν στην καλή υγεία του δέρματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α. Έτσι κατά συνέπεια προκύπτει η αποτελεσματική άμυνα του δέρματος, που θεωρείται η πρώτη άμυνα του σώματος ως προς τα μικρόβια. Η βιταμίνη Α όταν είναι σε μεγάλη ποσότητα ενισχύει το ανοσοποιητικό  σύστημα, ενώ όταν βρίσκεται σε έλλειψη οδηγεί στη εξασθένηση του, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο μόλυνσης. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α περιλαμβάνουν τα βερίκοκα, το μπρόκολο, το καλαμπόκι, η κίτρινη κολοκύθα  και οι γλυκοπατάτες.

Κάσιους: Σημαντική πηγή για την ενίσχυση και την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κάσιους είναι πλούσια σε ψευδάργυρο , ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και την ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού. Ο ψευδάργυρος συμπεριλαμβάνεται και σε άλλα τρόφιμα, όπως είναι το κοτόπουλο, τα φασόλια, τα καβούρια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Μήλα: Στην εισαγωγή μας είχαμε αναφέρει την γνωστή σε όλους έκφραση “ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”, αλλά όχι μόνο τον γιατρό, καθώς και διάφορες λοιμώξεις από το σώμα. Τα μήλα περιέχουν μια φυτική ίνα που ονομάζεται πηκτίνη και είναι απαραίτητη για κάθε οργανισμό, καθώς

  • Έχει αντιοξειδωτική δράση
  • Προστατεύει από καρκίνο
  • Βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης
  • Ενισχύει την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Την πηκτίνη την συναντάμε επίσης στα σταφύλια, τις φράουλες,τα κρεμμύδια και στο τσάι.

Με την κατανάλωση αυτών των τροφών, το σώμα μας μπορεί να αναπτύξει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας μας να παραμείνουμε παραγωγικοί και υγιείς.

(Φωτογραφίες: Unsplash.com)