Η γιατρός Μαρία Ψωμά, εξηγεί:

«Πάρα πολλές φορές, κατά τη διάρκεια μιας διατροφής, έχουμε το λεγόμενο “plateau”. Σταματάμε να χάνουμε, ενώ προσέχουμε τη διατροφή μας και ασκούμαστε. Αρχικά, σε μια μακροχρόνια προσπάθεια απώλειας κιλών, αυτό είναι λογικό. Υπάρχουν όμως και κάποιες λεπτομέρειες που επιδρούν αρνητικά.

• Να βάζετε ρεαλιστικούς στόχους

Θα πρέπει να συνειδητοποιούμε ότι η σωστή διατροφή και τα κιλά είναι πρωτίστως  θέμα υγείας. Δεν έχει  κανένα νόημα να φτάνετε στα άκρα με ακραίες δίαιτες, υποθερμιδικές, μονοφαγικές ή πρωτεϊνικές όπως επίσης δεν υπάρχουν “δίαιτες αποτοξίνωσης”. Τα όργανα μας (έντερο, νεφροί, ήπαρ) έχουν την ικανότητα να αποτοξινώνονται μόνα τους. Θα πρέπει επίσης ο στόχος να είναι ρεαλιστικός και σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αν στερήσετε από το σώμα σας κάποιες τροφές που αγαπάτε για κάποιο χρονικό διάστημα, το μόνο που θα πετύχετε είναι να ξεσπάσετε και να μην το διατηρήσετε εις μακρόν. Επίσης ο μη ρεαλιστικός στόχος, σας δημιουργεί άγχος και αυτό μπορεί να «κολλήσει» τη ζυγαριά σας.

• Γονίδια

Σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζουν τα γονίδια στην απώλεια βάρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε καταδικασμένοι. Με ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής κι άσκησης, μπορούμε να επιβληθούμε στα γονίδια μας. Σώματα με μεγάλη μυϊκή μάζα έχουν γρήγορο μεταβολισμό, σε σχέση με αυτά με αυξημένο λίπος. Είναι λάθος που λέμε συχνά “είναι το  σκαρί μου”. Απλώς θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση.

• Ποικιλία στο πρόγραμμα σας

Αν και έχει βρεθεί ότι τα “μονότονα” προγράμματα μας διευκολύνουν να μην ξεφεύγουμε, υπάρχει όμως ένα ρίσκο. Το ρίσκο της ανίας. Το να τρώτε κάθε μέρα σαλάτα με κοτόπουλο για μεσημεριανό, δεν επηρεάζει το μεταβολισμό, απλώς μπορεί να βαρεθείτε γρηγορότερα και να τα παρατήσετε. Το ίδιο ισχύει και για την άσκηση. Γι’ αυτό καλό είναι να υπάρχουν εναλλαγές και ποικιλία.

• Κάνετε υπερβολική άσκηση

Το να είστε δραστήριοι καθημερινά και πολλές ώρες σίγουρα δεν βοηθάει. Συνήθως οδηγεί σε πείνα και αυξημένη κατανάλωση θερμίδων. Επίσης εκλαμβάνεται  ως “stress” από τον οργανισμό και τον θέτει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Ιδανικά να μεσολαβούν κάποιες ημέρες ξεκούρασης μεταξύ των προπονήσεων.

• Τρώτε πολύ λίγες θερμίδες

Σίγουρα για να χάσετε κιλά πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων. Όμως δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Οι εξαντλητικές, υποθερμιδικές δίαιτες εξαντλούν το σώμα, του στερούν  θρεπτικά στοιχεία και μειώνουν το μεταβολισμό. Ο οργανισμός εκλαμβάνει τη μείωση θερμίδων ως ασιτία και μειώνει το ρυθμό του μεταβολισμού. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί η μυϊκή μάζα».

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά, Ιατρός-Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI), Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης

www.psoma.gr 
Follow: FB:Maria Psoma
Instagram Maria Psoma

Φωτογραφία: Bill Oxford on Unsplash