Οι γευστικές ιστορίες της Υβόννης Μπόσνιακ, ιστορίες μέσα από την κουζίνα της, συνεχίζονται με ένα λαχταριστό γλυκό.

Η αγαπημένη Υβόννη ετοίμασε και παρουσιάζει “Lamingtons- Χιονάτη με σοκολάτα και καρύδα”.

H ιστορία των Lamingtons

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι τα lamingtons πήραν το όνομά τους είτε από τον Λόρδο Lamington ο οποίος υπηρέτησε ως Κυβερνήτης του Queensland από το 1896 έως το 1901, είτε από την σύζυγό του, Lady Lamington. Δεν είναι ξεκάθαρο, ιστορικά, ποιος ήταν ο πρώτος που ετοίμασε το συγκεκριμένο γλυκό και έδωσε το όνομα του κυβερνήτη. Η πρώτη γνωστή έντυπη συνταγή για το «κέικ lamington» εμφανίστηκε στο τεύχος του Queensland Country Life στις 17 Δεκεμβρίου 1900, μαζί με πολλές άλλες συνταγές, με τον τίτλο «Χρήσιμες Συνταγές».

Τα επόμενα χρόνια, εμφανίστηκαν σε πολλές εφημερίδες συνταγές για το lamingtons και το 1908 άρχισαν να εμφανίζονται και σε βιβλία μαγειρικής. Το πρώτο βιβλίο στο οποίο τυπώθηκε η συνταγή είχε σαν κεντρικό θέμα την κουζίνα του Χόμπαρτ, πόλη της Αυστραλίας. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1910, σύμφωνα με αρχεία εφημερίδων, έγιναν διαγωνισμοί ψησίματος σε περιφερειακές εκθέσεις.

Υλικά για κεκάκια:

210 γραμ. αλεύρι
40 γραμ. κορν φλάουρ
1 κ/γ μπέικιν πάουντερ
1/2 κ/γ σόδα μαγειρικής
1/2 κ/γ αλάτι
140 γραμ. βούτυρο
200 γραμ. ζάχαρη
1 αυγό και 3 ασπράδια
3 κ/γ άρωμα βανίλιας
150 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
150 ml γάλα

Για την επικάλυψη:

20 γραμ. ζάχαρη άχνη
200 γραμ. μαύρη σοκολάτα
15 γραμ. Βούτυρο
125 ml γάλα
300 γραμ. νιφάδες καρύδας

Πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή μας προθερμάνουμε το φούρνο μας στου 170 βαθμούς στον αέρα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το κορν φλάουρ και τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μπολ. Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά.

Στη συνέχεια βάζουμε τα αυγά και τη βανίλια. Έχουμε βάλει σε ένα ποτήρι το γιαούρτι με το γάλα μαζί και προσθέτουμε το μισό στο μίγμα μας όπως και το μισό από το αλεύρι και τα υπόλοιπα που έχουμε βάλει και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Έπειτα από 1-2 λεπτά προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα-γιαούρτι και το αλεύρι.
Το μίγμα μας είναι έτοιμο.

Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί μεσαίου μεγέθους ( 30×30)και βάζουμε αντικολλητικό χαρτί.
Ρίχνουμε το μίγμα μας μέσα το στρώνουμε καλά και έπειτα χτυπάμε το ταψί πάνω στο πάγκο για να φύγει ο αέρας από το μίγμα μας. Στη συνέχεια βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά.

Μόλις ψηθεί το κέικ το βγάζουμε από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα. Μόλις κρυώσει το κόβουμε σε κομμάτια ( για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα- το πιο σημαντικό είναι να το αφήσετε να κρυώσει εντελώς πριν το γλασάρετε) και το βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου μια ώρα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα τη σοκολάτα και το βούτυρο και ξεκινάμε να τα ανακατεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σιγά σιγά προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη.
Και η σοκολάτα για την επικάλυψη είναι έτοιμη.

Βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια από το κέικ μας μέσα και αφού τα Στραγγίζουμε τα πετάμε στο μπολ με την καρύδα για να κολλήσουν οι νιφάδες πάνω στη λιωμένη σοκολάτα.

Διατηρούμε τα κέικ στο ψυγειο.

Τα βγάζουμε από το ψυγείο 15-20 λεπτά πριν τα σερβίρουμε για να πάρουν θερμοκρασία δωματίου.