Τι κοινό μπορεί να έχουν το Τολέδο με την Θεσσαλονίκη; Μα είναι δυνατόν, μπορεί να αναρωτηθείτε να έχουν κοινά μια μεσαιωνική πόλη – κάστρο που βρίσκεται στην καρδιά της Ισπανίας με την Θεσσαλονίκη, που δεσπόζει στον κόλπο του Θερμαϊκού και που ουσιαστικά ανοικοδομήθηκε μεταπολεμικά; Κι όμως κάθε φορά, που την επισκέπτομαι αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε μια πόλη όπου συναντιούνται λαοί, πολιτισμοί, κουλτούρες, κουζίνες και πάντα σε κάνει να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα και τους προβληματισμούς σου. Στο Τολέδο ταξιδεύεις στο παρελθόν όταν οι γηγενείς συμπορεύονταν με τους Μαυριτανούς και τους Εβραίους και στη Θεσσαλονίκη αισθάνεσαι ότι συναντιούνται τα Βαλκάνια με την κεντρική Ευρώπη, την Κωνσταντινούπολη. Διαφορετικές θρησκείες, φιλοσοφίες, γεύσεις. Η πόλη αυτή σε ξεκουράζει παρά το φορτωμένο της οδικό δίκτυο. Είναι κατάλληλη βέβαια για μεγάλες βόλτες στην υπέροχη Νέα Παραλία, που δημιουργήθηκε στην συνέχεια της λεωφόρου Νίκης αφήνοντας πίσω τον Λευκό Πύργο, βρίσκει τις περίφημες ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και καταλήγει στο Μέγαρο Μουσικής. 3,5 klm πάνω στη θάλασσα με πάρκα, ντεκ, ποδηλατοδρόμους, παιδικές χαρές, τον Ναυτικό Όμιλο με τους ήχους να ανακατεύονται με τις φωνές των παιδιών, τα κορναρίσματα από τα ποδήλατα, τον παφλασμό των κυμάτων και το βλέμμα να χάνεται μέχρι την κορυφή του Ολύμπου απέναντι στην Πιερία. Από την άλλη το κέντρο της είναι κατάμεστο με μαγαζιά, που μπορείς να βρεις τα πάντα για ένδυση, καλλωπισμό, μπαρ, εστιατόρια όλων των γεύσεων, all day cafe αλλά και νέες προτάσεις στην γεύση όπως το Jerry’s Foodtruck (Παύλου Μελά 44). Ένα street food με γλυκές αμαρτίες καθώς διαθέτει 22 επιλογές από donuts, που πολλά μπορείς να τα γεμίσεις με σύριγγα (!!!) με ρευστή σοκολάτα όλων των γεύσεων και χρωμάτων, τσουρέκι πειρασμός ακόμα και σοκολατένια burger. Λίγο πιο εκεί το Choureal – Choux & Profiterole, που εξειδικεύεται στο sur mesure προφιτερόλ. O πελάτης φτιάχνει εκείνη την στιγμή το προφιτερόλ της αρεσκείας του με τραγάνα σουδάκια, που βγαίνουν συνέχεια από τον φούρνο και γεμίζονται επί τόπου με κρέμα pâtissière, και λούζονται με επικάλυψη σοκολάτας Valrhona (bitter, γάλακτος, λευκή, ζεστή) και διάφορες γαρνιτούρες με την προσωπική επιλογή του πελάτη.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΗΜΕΣ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΤΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΝΙΚΗΣ

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το δικό μου τριήμερο ξεκίνησε με την έναρξη και του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής.

Η πόλη, όπως είναι φυσικό τρέχει στους ρυθμούς των σινεφίλ με προβολές, master classes, πάρτι, εκθέσεις, αφιερώματα με επισκέπτες από όλο τον κόσμο και αμέτρητα κινηματογραφικά πηγαδάκια σε όλα τα στέκια της πόλης με κορυφαία αυτά στα Λαδάδικα. Το Λιμάνι και οι αποθήκες του για άλλη μια χρονιά γέμισαν από τον κόσμο της έβδομης τέχνης, που μαζί με το Ολύμπιον κρατούν τον παλμό της διοργάνωσης.

ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟ 60ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Αγαπημένος σταθμός το Blanc Gastrobar (λεωφόρος Νίκης 9), στην παραλιακή λεωφόρο δίπλα ακριβώς στην πλατεία Αριστοτέλους, το λευκό all day café restaurant, που τις Κυριακές από νωρίς το απόγευμα μεταμορφώνεται στο πιο in club της πόλης με το ελληνικό του πάρτι. Ένας από τους δημιουργούς του, ένας νέος και πολύ ταλαντούχος επιχειρηματίας της πόλης ο Βασίλης Βαρσάμης μόλις δημιούργησε με την ομάδα του κι ένα ακόμα all day στέκι το Nooon (Μητροπόλεως 51) με εξαιρετικό διάκοσμο πλημυρισμένο στα λουλούδια και με κορυφαία στο μενού του την πίτσα.

Το Μαμαλούκα (Ίωνος Δραγούμη 3), που βρίσκεται δίπλα στα Λαδάδικα έχει κατακτήσει μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας τις καρδιές των θεσσαλονικιών. Όμορφη ατμόσφαιρα, ωραία αύρα, μεγάλο μπαρ αλλά και μεγάλα ξύλινα τραπέζια σε συνδυασμό με δημιουργική κουζίνα με βαθιές επιρροές από την κρητική και με παραδοσιακά προϊόντα κατάφερε να κερδίσει τις προτιμήσεις. Η ατμόσφαιρα απογειώνεται όταν μετά τις 11 το βράδυ η μουσική ανεβάζει την ένταση και το πάρτι ξεκινά.

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ MAMAΛOΥKA, Ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΑΜΑΡΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ

ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΤΟ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑ

NOOON, ΤΟ ΝΕΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΤΟ BLANC GASTROBAR ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Διαγώνια απέναντι, στον πεζόδρομο, είναι σταθερή αξία οι «7 Θάλασσες» (Καλαποθάκη 8-10), ένα από τα πιο αγαπημένα εστιατόρια θαλασσινών, όπου δίνει το παρών όλο το society της πόλης. Το μενού ευφάνταστο με πολλές δημιουργίες του σεφ Ανδρέα Βούλγαρη, που δυστυχώς όμως αφαίρεσε τα εξαιρετικά μύδια με πέστο, που ήταν και μία από τις κλασικές σπεσιαλιτέ του. Για το τέλος, παγωτό λουκούμι με πτι μπερ και σιμιγδαλένιος χαλβάς με τα μαριναρισμένα αποξηραμένα φρούτα και κουκουνάρι.

7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ

JERRY’ S FOODTRUCK

CHOUREAL – CHOUX & PROFITEROLE

All time classic, το εξαιρετικό Clochard (Προξένου Κορομηλά 4), που ξεκινά την πορεία του από το 1979 και παραμένει μέχρι σήμερα κλασική αξία στα καλά εστιατόρια της πόλης.

Οσο για την νυχτερινή διασκέδαση κυριαρχούν η «Πύλη Α», που φέτος φιλοξενεί τον Αντώνη Ρέμο, που για άλλη μια φορά είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής με ανανεωμένο στιλ, καινούργια τραγούδια και μια φρέσκια συντροφιά, τους «Ιμάμ Μπαϊλντί» και την Κρυσταλλία. Από την άλλη μεριά της πόλης, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στο Barbarella η Αννα Βίσση, για λίγο καιρό ακόμα, θα κάνει το live party της.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΣΤΗΝ «ΠΥΛΗ Α»

Επιλογές για την διαμονή σας υπάρχουν πολλές:

Το Makedonia Pallas, πάνω στην Νέα Παραλία, όπου όταν βγαίνεις στο μπαλκόνι νομίζεις ότι βρίσκεσαι πάνω σε κρουαζιερόπλοιο και αγναντεύεις τα «πειρατικά» καραβάκια, που κάνουν τον γύρω του Θερμαϊκού και έχουν μετατραπεί σε ατραξιόν με την μουσική να… ξεχειλίζει.

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΘΕΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑΚΗ ΣΟΥΙΤΑ ΤΟΥ ΜΑKEDONIA PALLAS

H ΡΕΣΕΨΙΟΝ ΤΟΥ MAKEDONIA PALLAS

Το Daios, στο κέντρο επί της λεωφόρου Νίκης, απ’ όπου αισθάνεσαι να ζεις απόλυτα τον παλμό της πόλης.

DAIOS HOTEL

DAIOS HOTEL

Και φυσικά το “The Met Hotel”, το design ξενοδοχείο της πόλης με το μεγάλο του ατού τον pr manager Σάββα Σπαθαρίδη, που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στο σπίτι σου από την άψογη φιλοξενία του.

Ο ΣΑΒΒΑΣ ΣΠΑΘΑΡΙΔΗΣ, PR MANAGER TOY «THE MET HOTEL»

Από τη Γωγώ Αυγερινοπούλου

Photo by Jim Kalligas on Unsplash

Φωτογραφία από Dimitris Vetsikas από το Pixabay

Φωτογραφία από RmX86 από το Pixabay