ΥΛΙΚΑ
- 1 ¼ φλ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
- 1 μπαστούνι (125 γραμ.) βούτυρο
- 2 φλ. κοσκινισμένο αλεύρι γ.ο.χ.
- 1½ κ.γλ. ζάχαρη
- 1½ κ.γλ. αλάτι
- 1 κοφτή κ.σ. μαγιά στιγμής
- 2 αυγά
- 1 βανίλια ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τις πιο τραγανές βάφλες, φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη χυλό για τέλειες σπιτικές βάφλες.
Βάζουμε το γάλα με τα κομμάτια βουτύρου σε κατσαρολάκι με χοντρή βάση. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει τελείως το βούτυρο ανακατεύοντας που και που. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά. Ρίχνουμε το υγρό μίγμα στο στερεό και ανακατεύουμε να σχηματιστεί χυλός. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, το αλάτι και τη βανίλια. Το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο γι’ αρκετές ώρες.
Ρίχνουμε το μίγμα στην πυρωμένη βαφλιέρα. Αφού ψηθεί, την τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και τη σκεπάζουμε με πετσέτα. Όταν ψηθούν όλες οι βάφλες, αφαιρούμε την πετσέτα για να γίνουν τραγανές.
Τις σερβίρουμε με ό,τι γεύση αλμυρή ή γλυκιά επιθυμούμε.
Εάν θέλετε να απολαύσετε τη βάφλα σας με “σάλτσα αλμυρής καραμέλας” ακολουθείστε τη συνταγή που μας δίνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
ΥΛΙΚΑ
- 100 γραμ. μαύρη ζάχαρη
- 50 γραμ. βούτυρο
- 150 γραμ. κρέμα γάλακτος 35%
- 2 πρέζες ανθός αλατιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την σάλτσα αλατισμένη καραμέλα γάλακτος, βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με κουτάλι να λιώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το αλάτι.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4′-5′, να πυκνώσει και να εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια.
Την αφήνουμε να κρυώσει προτού τη σερβίρουμε.