ΥΛΙΚΑ
Για το Κέικ
- 225 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για τις φόρμες,
- 225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή για όλες τις χρήσεις, ανακατεμένο με 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ) + επιπλέον αλεύρι για τις φόρμες,
- 225 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική,
- 4 μεγάλα αβγά,
- ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο),
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση
- 6 κ.σ. μαρμελάδα ράσμπερι (σμέουρο ή φραμπουάζ) ή άλλη κόκκινη μαρμελάδα,
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί,
- 100 γρ. φρέσκα ράσμπερι ή άλλα κόκκινα φρούτα, π.χ. φράουλες ή βατόμουρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτυρώνουμε 2 φόρμες διαμέτρου 20 εκ. και στρώνουμε στο εσωτερικό τους λαδόκολλα κομμένη στη διάσταση του πάτου. Έπειτα πασπαλίζουμε τα τοιχώματα με λίγο αλεύρι.
Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε τσέρκια τα οποία ακουμπάμε σε λαδόκολλα – οπότε παραλείπουμε το βουτύρωμα και το αλεύρωμα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με κουτάλα ή αυγοδάρτη το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε μαζί με το ξύσμα στο μείγμα.
Ανακατεύουμε με μαρίζ έως ότου αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Μοιράζουμε το μείγμα ισομερώς στις δύο φόρμες και το ισιώνουμε με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε τα κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά ή ώσπου να χρυσίσουν και να φουσκώσουν.Για να δούμε αν ψήθηκε το εσωτερικό τους, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο τους – θα πρέπει να βγει καθαρό.
Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν ελαφρώς και τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Για τη γέμιση:
Τοποθετούμε το ένα από τα δύο κέικ σε μια πιατέλα, με την ψημένη όψη προς τα κάτω.Απλώνουμε τη μαρμελάδα, κατόπιν βάζουμε τη σαντιγί και στο τέλος σκορπίζουμε τα φρούτα.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο κέικ, με την ψημένη όψη προς τα πάνω, και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.