Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μετά από τα απανωτά ταξίδια της στις Η.Π.Α., έχει φέρει στις βαλίτσες της πολλές συνταγές. Αυτή την φορά μοιράζεται μαζί μας την αυθεντική συνταγή red velvet cake από τον αμερικάνικο νότο. Και όπως η ίδια δηλώνει: « Είναι ένα κέικ τόσο αφράτο, με όση υγρασία πρέπει να έχει το παντεσπάνι και με κρέμα μοναδική».
ΥΛΙΚΑ
Στερεά υλικά
• 2 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κ.σ. κακάο άγλυκο
• 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
• 1 κ.γλ. αλάτι
• 2 φλ. ζάχαρη
Υγρά υλικά
• 2 μεγάλα αβγά
• 1 ½ φλ. ηλιέλαιο
• 1 φλ. ξινόγαλα
• 1 κ.σ. ξίδι
• 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
• 4 κ.σ. υγρό κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (ή 30 γραμ. χρώμα σε μορφή ζελέ ή 1 κ.γλ. χρώμα σε σκόνη)
Για την επικάλυψη, το frosting και το μοντάρισμα
• cream cheese frosting
• 125 γραμ. τυρί κρέμα (μαλακό σε θερμ. δωμ.)
• 125 γραμ. βούτυρο (μαλακό σε θερμ. δωμ.)
• λίγη βανίλια
• 3 φλ. άχνη ζάχαρη
• καρούλια λευκής σοκολάτας
• σπασμένες κόκκινες καραμέλες
EΚΤΕΛΕΣΗ
Για το red velvet cake
Όλα τα υλικά για το red velvet cake πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Βουτυρώνουμε 2 ταψάκια 22 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση τους.
Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα 2 αυγά με σύρμα να αφρατέψουν και να πάρουν λίγο όγκο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υγρά υλικά, ηλιέλαιο, ξινόγαλα, ξίδι, βανίλια, χρώμα και με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
Τέλος, ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε με σύρμα να ομογενοποιηθούν. Να έχετε υπόψη ότι το κόκκινο χρώμα μετά το ψήσιμο του κέικ θα γίνει 2-3 τόνους πιο σκούρο από όσο είναι στο ωμό μείγμα πριν το ψήσιμο.
Ισομοιράζουμε το μείγμα στα δυο ταψάκια και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο για περίπου 30 και κάτι λεπτά. Ελέγχουμε αν ψήθηκαν, μπήγοντας λάμα μαχαιριού στο κέντρο. Αν βγαίνει στεγνή από ζύμη είναι έτοιμα. Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά στα ταψιά. Με προσοχή τα ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.
Σε αυτή την φάση, αφού ψηθεί και κρυώσει εντελώς το κόκκινο παντεσπάνι, μπορούμε να το τυλίξουμε καλά με μεμβράνη και να το συντηρήσουμε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες και στην κατάψυξη για αρκετές εβδομάδες. Την ημέρα που το χρειάζομαι το ξεπαγώνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το γαρνίρω με την κρέμα του. Το red velvet, έτοιμο, καλυμμένο με το frosting του, διατηρείται στο ψυγείο για 2 ημέρες. Πριν το σερβίρετε, αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για την επικάλυψη του red velvet cake
Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη. Με μίξερ χειρός χτυπάμε το βούτυρο με το τυρί κρέμα να αφρατέψουν και να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε τη βανίλια. Ρίχνουμε την άχνη σταδιακά, χτυπώντας το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα. Ελέγχουμε την πυκνότητα, προσθέτοντας ή κρατώντας λίγη άχνη. Ξύνουμε και σκάβουμε με μαλακή σπάτουλα τα τοιχώματα του μπολ.
Η δόση που σας δίνω για το frosting, καλύπτει μια ενδιάμεση στρώση και την επιφάνεια του red velvet. Αν σκοπεύετε να κάνετε πολλές στρώσεις και να ντύσετε ολόγυρα το red velvet με frosting πολλαπλασιάστε τα υλικά του frosting x3 φορές.
Μοντάρισμα γλυκού
Μπορούμε να το κάνουμε με 2 τρόπους.
• Κάνουμε σάντουιτς τα 2 παντεσπάνια με λίγη από την κρέμα. Αλείφουμε περιμετρικά όλο το γλυκό. Πασπαλίζουμε με καρούλια λευκής σοκολάτας. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με σπασμένες κόκκινες καραμέλες για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
• Για επίσης εντυπωσιακό αποτέλεσμα κόβουμε κάθε παντεσπάνι στα 2 και έτσι έχουμε 4 στρώσεις παντεσπάνι που ενδιάμεσα αλείφουμε με λίγη από την κρέμα ή με σαντιγί. Αν κάνετε διπλή δόση επικάλυψης, μπορείτε να στήσετε το γλυκό σε στρώσεις, παντεσπάνι με κρέμα.
Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε κρατήστε λίγο frosting και ρίξτε λίγες σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ακουμπήστε το στο κέικ γύρω γύρω και περάστε το με παλέτα ώστε να δώσετε χρώμα και εξωτερικά στο red velvet cake.
Για περισσότερα μπείτε στο: www.argiro.gr
photo by iStock/Getty Images/Ideal Images