Ήρθαν στο νου μου εικόνες στις οποίες τα παιδιά, πεσμένα στο πάτωμα, ζωγράφιζαν πάνω σε ύφασμα το δικό τους, ομαδικό έργο. Τον βλέπω ακόμα και τώρα, φοιτητή, όταν θέλει να σκεφθεί, να απομονωθεί, να ξεκουραστεί, να βγάζει τα σύνεργά του και να δημιουργεί τα δικά του έργα.

Θα πείτε ότι «ίσως είναι καλλιτεχνικός τύπος και του αρέσει». Μπορεί. Εγώ ως μητέρα αυτό που έζησα όλα τα χρόνια του σχολείου ήταν ότι τα παιδιά, ακόμα και αυτά που δεν είχαν αυτό που λέμε «μουσικό αυτί», μπορεί να μην έμαθαν να παίζουν φλογέρα, μπορεί να μην ξεχώρισαν τις νότες, άκουσαν όμως ωραίες μουσικές, έμαθαν για σπουδαίους Έλληνες αλλά και ξένους δημιουργούς, στο μάθημα της μουσικής. Εξέφρασαν συναισθήματα στις ζωγραφιές τους, δημιουργώντας έναν δικό τους κόσμο.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η ζωγραφική θεωρείται «ψυχικό φάρμακο» από τους ψυχολόγους. Δεν είναι τυχαίο ότι κυκλοφορούν πολλά βιβλία με σχέδια-μάνταλες, που τα ζωγραφίζουμε με ό, τι χρώματα θέλουμε. Μάλιστα η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου επιτρέπει -σύμφωνα με τους ειδικούς- στο σώμα να βιώνει παρόμοια εμπειρία με αυτήν του διαλογισμού. Η ζωγραφική αντιστρές ξεκίνησε από την Γαλλία και διαδόθηκε με ραγδαία ταχύτητα στον παγκόσμιο ιστό. Οι ειδικοί προτείνουν την χρωματοθεραπεία για την αντιμετώπιση και την διαχείριση του άγχους, διότι, καθώς υποστηρίζουν, τα χρώματα βοηθούν τα μάτια μας να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν από το έντονο μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες μας (τάμπλετ, τηλεόραση, Η/Υ, κινητό).

Με αφορμή όλη αυτή την κατάσταση, μίλησα με τον καταξιωμένο ζωγράφο, καθηγητή -μέχρι πρόσφατα- τόσο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών όσο και σε σχολείο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Δημήτρη Κούκο.

PAPADAKIS PRESS

«Η Τέχνη είναι λύτρωση» ήταν τα πρώτα του λόγια «η ζωγραφική και γενικότερα οι Τέχνες είναι μία διέξοδος, ένα ευεργέτημα που επιτρέπει στα παιδιά να έρχονται πιο κοντά στο συναίσθημά τους. Γίνονται δημιουργικά ακόμα και μέσα από τα πιο … σκοτεινά τους έργα. Τα παιδιά μέσα από τις Τέχνες διδάσκονται πολλά, κατανοούν την Ιστορία μας, μαθαίνουν γεωγραφία, χάρτες. Γίνονται πιο ελληνόπουλα. Τα παιδιά οφείλουμε να τα διδάσκουμε Πολιτισμό. Η απόφαση που πάρθηκε είναι απαράδεκτη. Η Τέχνη είναι οξυγόνο» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Κούκος του οποίου η μεγάλη αναδρομική έκθεση που θα παρουσιαζόταν μέχρι τέλη Οκτωβρίου, στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού.

Έργο του ζωγράφου, με τίτλο «Κύθηρα»